globalni potres

Opća panika u opskrbi: Veliki trgovci gomilanjem zaliha izazvat će 'efekt bika'

20.10.2021 u 20:29

Bionic
Reading

Tjednima već pišemo o problemima u opskrbnim lancima na globalnoj razini. Božićna trgovina pod velikim je znakom pitanja, a čini se da se problemi intenziviraju. Za sve su, kažu upućeni, odgovorni veliki trgovački lanci jer su krenuli panično naručivati velike količine robe, zbog čega će zastoj u globalnim dobavnim lancima postati još ozbiljniji

'Trgovci i proizvođači pretjerano kupuju zbog problema u opskrbnom lancu, a to dovodi do još goreg scenarija', rekao je Jonathan Savoir, izvršni direktor Quincusa, tvrtke za tehnologiju opskrbnog lanca, za CNBC.

Opskrbni su lanci ove godine posvuda pogođeni masovnim poremećajima, od nestašice kontejnera do poplava i infekcija covidom koje su pokrenule zatvaranje luka. Situacija se pogoršala jer se potražnja ubrzano povećava u trenutku u kojem se gospodarstva ponovno otvaraju nakon najgore faze pandemije.

Energetska kriza u kontinentalnoj Kini i Europi zadnja je koja je uzburkala pomorsku industriju.

Nedostatak električne energije u Kini uzrokovao je ogromne zastoje jer su lokalne vlasti naredile isključenje struje u mnogim tvornicama. Europa se također bori s velikom nestašicom plina.

Dio problema leži u zakrčenosti američkih luka. Četiri od deset brodskih kontejnera ulaze u samo dvije luke – onu u Los Angelesu i Long Beachu. Jednog dana u rujnu rekordna 73 broda bila su prisiljena čekati u redu ispred luke u Los Angelesu. Prije razdoblja covida rijetko se znalo dogoditi da čeka više od jednog. Obje su luke sada prešle na rad 24 sata dnevno kako bi se smanjio taj pritisak.

  • +7
Kriza u opskrbi: Kontejneri u luci Baltimore, SAD Izvor: EPA / Autor: JIM LO SCALZO

Međutim Savoir je rekao da prekomjerne zalihe trgovaca uzrokuju veći pad kapaciteta i dovode do onoga što je nazvao 'efektom bika'. To je pojam koji opisuje kako male promjene potražnje na razini maloprodaje mogu postupno uzrokovati veća kretanja potražnje što će utjecati na veletrgovce, distributere i proizvođače. Najveći utjecaj osjetit će dobavljači sirovina.

Ranije narudžbe u začaranom krugu

Krajnji rezultat ovog učinka mogao bi uključivati ​​iskrivljene prognoze potražnje i neispunjene narudžbe.

RBC Wealth Management detektirao je sličan problem u bilješci od 15. listopada.

Nestašica u engleskim dućanima Izvor: Profimedia / Autor: Dinendra Haria/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Budući da su problemi dobro poznati, narudžbe sirovina, sastavnih dijelova i gotovih proizvoda sada se šalju ranije nego što je to uobičajeno, što produžava redove, stvarajući začarani krug', navodi se u bilješci tvrtke.

Kako se bliži sezona godišnjih odmora, u industriji opskrbnih lanaca upozoravaju da će vjerojatno doći do nedostatka robe ili će se cijene povećati zbog velike potražnje i niske ponude.

Kriza do trećeg kvartala 2022.?

Očekuje se da će kriza u lancu opskrbe sniziti ekonomski rast u cijelom svijetu. Međunarodni monetarni fond (MMF) prošloga tjedna smanjio je prognozu globalnog rasta. Kao jedan od čimbenika naveo je poremećaje u opskrbnim lancima u naprednim gospodarstvima.

RBC Elements proveo je u rujnu istraživanje koje je otkrilo da 77 posto velikih luka prolazi kroz 'nenormalno dugačak' period obrade i da ukupan problem globalnog lanca opskrbe 'nedvojbeno gori'. Tome se ne vidi kraja, pa mnogi analitičari već predviđaju da se problemi zasigurno neće riješiti prije trećeg kvartala iduće godine.