spojene posude

Mislite da se Europe ne tiče nekretninska kriza u Kini? Priča iz Londona će vas razuvjeriti

06.10.2021 u 12:00

Bionic
Reading

Kineski nekretninski sektor opasno pleše po rubu već puna dva mjeseca. Nepodmireni dugovi Evergrandea u iznosu većem od 300 milijardi dolara predstavljaju samo 0,6 posto ukupnog duga u Kini, ali zabrinutost u ovakvim situacijama uvijek je posljedica prelijevanja krize na cijelu ekonomiju

Kriza s jednim od najvećih tamošnjih developera jučer je dobila novi nastavak u vidu širenja 'zaraze' na njih nekoliko manjih. Iako se na prvi pogled čini da su tamošnji problemi daleko od nas i s Europom zapravo nemaju veze, stvarnost je drugačija. O tome govori i priča iz Londona.

Kineski developer nekretnina Greenland Group 2014. godine krenuo je u izgradnju najvišeg stambenog tornja u zapadnoj Europi.

Spire London, projekt kineskog developera Greenland Groupa, koji je 2014. krenuo u izgradnju najvišeg stambenog tornja u zapadnoj Europi Izvor: Društvene mreže / Autor: Hank Zarihs

Videozapis na web stranici tvrtke vrijedne devet milijardi dolara prikazuje Spire London kako bi mogao izgledati jednom kad bude dovršen: monolit od zaobljenog stakla koji se uzdiže na 235 metara i bori se s neboderom na vrhu piramide koji dominira obzorjem Canary Wharfa u istočnom Londonu.

Sedam godina kasnije tornja još uvijek nema.

'Greenland je postavio rampe za teške strojeve i postavio temelje. No nije bilo aktivnosti, koliko se ja sjećam, i nitko vam ne može reći što se događa', kazao je za The Financial Times David McCooke, voditelj stambenog razvoja u agenciji za nekretnine Johns & Co, koja se nalazi nasuprot gradilišta.

Greenland je jedan od brojnih kineskih developera nekretnina koji su požurili u London nakon financijske krize, s obzirom na to da je tržište nekretnina poraslo, a odnosi između Velike Britanije i Kine tada su bili u usponu.

No poput mnogih londonskih projekata nekretnina, i njegovi su planovi pogođeni usporavanjem prodaje luksuznih stanova i pandemijom covida-19. Sada postoje zabrinutosti da bi regulatorni udar u Kini mogao 'ubiti' interes takvih developera za glavni grad Velike Britanije.

Kineski developeri našli su se pod pritiskom tzv. tri crvene linije - novih pravila iz Pekinga koja nastoje obuzdati prekomjernu polugu u sektoru nekretnina ograničavajući iznos koji tvrtke mogu posuditi.

  • +19
Kensington je jedno od najelitnijih naselja u Londonu Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Između 2013. i 2018. kupci iz kontinentalne Kine i Hong Konga ulili su gotovo 3,5 milijardi funti u London, što čini gotovo cijeli tok prekograničnih ulaganja u gradsko zemljište u 2017., prema podacima Real Capital Analyticsa. To se u posljednje tri godine strahovito smanjilo, na otprilike desetinu te razine, ali tisuće domova u Londonu i dalje se financiraju iz Kine. Mnogi od njih nedovršeni su i neprodani.

Country Garden, developer sa sjedištem u Guangdongu i najveći u Kini po prodaji, 2018. godine kupio je lokaciju u mjestu Poplar, u istočnom Londonu, za 80 milijuna funti, s planovima za investiciju od 400 milijuna funti za gradnju gotovo 800 domova. No od luksuznih kuća još uvijek nema ništa.

R&F Properties, podružnica Guangzhou R&F-a, i developer CC Land iz Hong Konga, u čijem je vlasništvu toranj Cheesegrater, platio je 2017. gotovo 500 milijuna funti za lokaciju u Nine Elmsu, jugozapadnom Londonu, koja također ostaje nedovršena.

Čak i bez intervencije Pekinga, mnogi su se kineski developeri suočili s većim izazovima nego što se to očekivalo u Londonu.

'Većina kineskih developera za koje znam da su došli u Veliku Britaniju imali su prilično katastrofalne rezultate', rekao je šef velikog londonskog graditelja kuća.

'Platili su užasno puno za zemljišta, borili su se s troškovima izgradnje i stvarno su se mučili s prodajom.'

On je jedan od brojnih britanskih developera koji su opisali da su kineski kolege sveobuhvatno nadmašili prodaju zemljišta u razdoblju od 2013. do 2018. godine.

Potresi na kineskom nekretninskom tržištu zbog problema u kojima se našao Evergrande odjekuju sve do Londona Izvor: EPA / Autor: WU HONG/EPA

'U tom trenutku na tržištu, da ste bili protiv prodaje zemljišta kineskim developerima, gotovo da ste mogli biti sigurni da nećete imati ni kupca ni gradilište', rekao je drugi.

No tržište londonskih stanova potonulo je od 2014. godine, pogođeno novim porezima na strane kupce i neizvjesnošću posijanom nakon tri opća izbora i referenduma o Brexitu. Luksuznim stanovima u većini središnjih londonskih okruga trguje se po 22 posto manjim cijenama nego u ljeto 2014., unatoč skromnom porastu u prošloj godini, prema agenciji za nekretnine Savills.

Kako su se izazovi povećavali, a cijene stanova padale, kineska ulaganja u londonske nekretnine dramatično su se smanjila. Više nije pitanje hoće li Kinezi i dalje dolaziti, već hoće li u potpunosti napustiti London.