razvoj turizma

Opatija i LRH za zajedničko financiranje natječaja za idejno rješenje glavnog trga

14.04.2021 u 18:12

Bionic
Reading

Predstavnici Grada Opatije i Liburnia Riviera Hotela d.d. (LRH) potpisali su u srijedu pismo namjere o zajedničkom financiranju anketnog urbanističko-arhitektonskog natječaja za izradu idejnog rješenja središnjeg gradskog Trga Vladimira Gortana, poznatijeg kao Slatina

U pismu namjere obje su strane potvrdile stav da su izrada urbanističko-arhitektonskog rješenja Trga Vladimira Gortana, preseljenje benzinske postaje i autobusnog terminala strateški važni za daljnji urbani i infrastrukturni razvoj Opatije i za poboljšanje vizualnog identiteta grada, ocijenivši da će to pridonijeti turističkoj ponudi i daljnjem turističkom razvoju, priopćeno je iz opatijske gradske uprave.

Prostornim planom Opatije propisano je da se Trg Vladimira Gortana uređuje kao glavni gradski trg, uz mogućnost izgradnje sadržaja javne i ugostiteljsko-turističke, uslužno-trgovačke i druge namjene te za izgradnju podzemnih etaža za potrebe poslovnih i pratećih prostora.

Urbanističkim planom uređenja Opatije, usvojenim na sjednici Gradskog vijeća 8. travnja, za taj zahvat propisana je izrada anketnog urbanističko-arhitektonskog natječaja.

Gradonačelnik Ivo Dujmić rekao je da je cilj javnog natječaja dobiti kvalitetno urbanističko-arhitektonsko i funkcionalno rješenje glavnog gradskog trga s podzemnom garažom, uz vrednovanje postojeće urbane i ambijentalne vrijednosti prostora i njegove povijesne važnosti.

Zahvalio je Upravi LRH na izvanrednoj suradnji, kazavši da je ona vidljiva i u radu stručne radne skupine, u kojoj su predstavnici hotelijera s opatijske rivijere, osnovane s ciljem jače vidljivosti i promidžbe.

Predsjednik Uprave LRH Vladimir Bošnjak kazao je da je riječ o jednom od najznačajnijih projekata u Opatiji, koji je jako važan za razvoj grada i cjelokupne turističke ponude, da veseli što će se 'priča' oko Slatine konačno pokrenuti.

Nakon lokalnih izbora, gradski vijećnici će donijeti smjernice u skladu s kojima će biti raspisan javni natječaj. Prijavljena urbanističko-arhitektonska rješenja bit će dostupna na javni uvid građanima, a o najboljem rješenju odlučit će Gradsko vijeće, priopćeno je iz Grada Opatije.