ZAŠTITA TRŽIŠNOG NATJECANJA

Olgica Spevec vabi zviždače

Bionic
Reading

Novim zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja, koji u listopadu stupa na snagu, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja konačno će dobiti odriješene ruke i početi sama izricati kazne poduzetnicima koji krše pravila tržišne utakmice, i to do 10 posto godišnjega prihoda. Za nove ovlasti u AZTN-u se intenzivno pripremaju

Glavna promjena za Agenciju uslijedit će dobivanjem novih ovlasti u smislu dobivanja prava kažnjavanja. Agencija dosad nije mogla sama kažnjavati poduzetnike za utvrđene povrede zakona o zaštiti tržišnog natjecanja. O kaznama su, naime, odlučivali prekršajni sudovi, prema sjedištu poduzetnika protiv kojeg se postupak vodi, a protiv čijih se odluka tuženi poduzetnik potom mogao još žaliti Visokom prekršajnom sudu.

Novim zakonom AZTN-u će se omogućiti izricanje novčanih kazni od 1 do 10 posto ukupnog prihoda poduzetnika. "Takva drakonska kazna trebala bi poduzetnicima predstavljati rizik koji će ih obeshrabriti u narušavanju tržišnog natjecanja", izjavila je Poslovnom dnevniku čelnica AZTN-a Olgica Spevec.

Ipak, visina kazne neće ovisiti samo o težini povrede zakona, nego će AZTN-ovci ocjenjivati i je li poduzetniku to prvi slučaj kršenja postavljenih pravila na tržištu ili je riječ o nekome s kime se AZTN već više puta "bavio", a utjecaja će imati i suradnja optuženih u postupku.

Dio novih poslova koje slijede AZTN-u odnosi se i na kartelne sporazume, kao najteži oblik zabranjenih sporazuma. Njihovo je otkrivanje i kažnjavanje prioritet u Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država, gdje se za uspjeh u otkrivanju kartela ključnim pokazao takozvani institut 'zviždača'. Stoga i novi zakon za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja predviđa takav temelj u borbi protiv kartela, pa će poduzetniku koji sudjeluje u kartelnom sporazumu, a pristane ući u pokajnički program, Agencija moći za dane informacije i dokaze o tim nezakonitim 'rabotama' zauzvrat ublažiti kaznu ili ga čak i potpuno amnestirati.