PRIVATIZACIJA ŠKVEROVA

Olgica Spevec poslala požurnicu Popijaču

21.09.2010 u 12:45

Bionic
Reading

U slučaju tri brodogradilišta za koja su pristigle ponude za kupnju ima prostora za optimizam, ali investitori moraju doraditi svoje programe restrukturiranja, poručuju iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), iz koje su prije nekoliko dana Ministarstvu gospodarstva poslali požurnicu kojom traže hitnu dopunu programa

Kvalitetni programi restrukturiranja ključni su element za donošenje pozitivnog mišljenja AZTN-a za privatizaciju Brodosplita, 3. maja i Brodotrogira. Kako pojašnjavaju u Agenciji, nepotpune programe ionako ne bi prihvatila Europska komisija, tako da AZTN mora inzistirati na njihovoj doradi.

Najveći problem je što se u dostavljenim programima, osim dobrih namjera investitora, ne vidi jasno kako će se postići rentabilnost poslovanja, ističu u Agenciji.

Čini se da je najslabiji program DIV-a, koji je predao ponudu za splitsko brodogradilište. U Agenciji ističu da Brodogradilište Split 'tehnološki stoji dobro' te da nisu potrebna značajnija ulaganja. Međutim, DIV bi u dorađenom programu trebao jasnije dokazati dugoročnu održivost predloženog modela poslovanja i vlastiti doprinos restrukturiranju.

Manje nedostataka imaju programi austrijskog A-teca za riječko brodogradilište 3. maj i tvrtke Jadranska ulaganja Darka Končara za Brodotrogir. I kod njih je problem s vlastitim doprinosom koji bi trebalo povećati.

Iz Agencije naglašavaju da Europska komisija čvrsto stoji pri svojoj odluci da se hrvatskim brodogradilištima ne dopusti sklapanje novih ugovora dok se ne odobre programi restrukturiranja. Također, upozoravaju da se sigurno neće postići zatvaranje poglavlja o tržišnom natjecanju ukoliko se ne riješi problem brodogradilišta.

Što se tiče Uljanika, zaključak je Agencije da se pulsko brodogradilište ne nalazi u teškoćama te da ne treba ići u restrukturiranje. Međutim, ostaje problem potpora iz prethodnog razdoblja (od 2006. godine) koje bi Uljanik trebao vratiti državi.