WU BANGGU S MILANOVIĆEM

'Ohrabrujemo naše kompanije da ulažu u Hrvatsku'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 18.05.2012 16:06
  • Objavljeno 18.05.2012 u 15:53
Zoran Milanović i Wu Banggu

Zoran Milanović i Wu Banggu

Izvor: Cropix / Autor: Admir Buljubasic / CROPIX

Hrvatski premijer Zoran Milanović sastao se u petak s predsjednikom Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine Wu Bangguom, a glavna tema razgovora bila je gospodarska suradnja između Kine i Hrvatske, s posebnim naglaskom na područje infrastrukture, energetike, trgovine i turizma, priopćeno je iz hrvatske vlade

'Hrvatskoj je prije svega u interesu gospodarska suradnja s Kinom, a prostor za suradnju vidimo u infrastrukturnim projektima, prvenstveno Luci Rijeka i izgradnji željeznice od Rijeke prema sjeveru', rekao je Milanović. Dodao je da Hrvatska ima relativno razvijenu infrastrukturu, da su naše su autoceste među najboljima u Europi, ali da situacija nije zadovoljavajuća kad su u pitanju željeznička mreža i energetika i da bi to Kini moglo biti 'vrlo zanimljivo područje'.

Wu Bangguo je čestitao Hrvatskoj na skorašnjem punopravnom članstvu u Europskoj uniji, unutar koje će se, kako je kazao, 'naša suradnja intenzivirati'.

'Kina je voljna raditi s hrvatskom stranom kako bi još više unaprijedila sveobuhvatno partnerstvo i suradnju između dvije zemlje', prenosi Xinxua riječi visokog kineskog dužnosnika.

Ocjenivši da je Hrvatska 'pouzdan i prijatelj i partner u jugoistočnoj Europi', Wu je kazao da Kina pridaje veliki značaj tradicionalnom prijateljstvu između dviju zemalja te će bilateralne odnose promicati u 'duhu obostranog poštivanja, jednakosti i reciprociteta', dodaje Xinxua.

Osvrnuvši se na gospodarsku suradnju, Wu je potvrdio da je kineska strana zainteresirana za izgradnju infrastrukture, 'važnu točku u području trgovinsko-gospodarske suradnje'.

Podsjetio je i na nedavni boravak kineskog premijera Wen Jiabaoa u Poljskoj, koji se tom prigodom sastao i s hrvatskim premijerom Milanovićem, gdje je najavljeno otvaranje kreditne linije od 10 milijardi dolara za suradnju sa srednjom Europom, a u okviru toga namjera je realizirati i nekoliko projekata s Hrvatskom. Kina je prošle godine u inozemstvo investirala 60 milijardi dolara, a u sljedećih pet godina planira uložiti 500 milijardi dolara, pri čemu će, dodao je Wu, 'ohrabrivati svoje kompanije da ulažu u Hrvatsku'.

Što se turističke suradnje tiče, lani je Hrvatsku posjetilo 22.000 kineskih turista, što jest veliki porast u odnosu na protekle godine, ali je svejedno mali broj u odnosu na 70 milijuna Kineza koji su lani putovali u inozemstvo.

Po završetku sastanka, u nazočnosti Milanovića i Wua, zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal i zamjenik ministra trgovine Narodne Republike Kine Zhong Shan potpisali su Memorandum o suglasnosti između Ministarstva gospodarstva RH i Ministarstva trgovine NR Kine o suradnji u području uzajamnih ulaganja.

Hrvatska je druga etapa europske turneje Wua, a slijede posjete Luxembourgu i Španjolskoj. Prije Zagreba, Wu je boravio u trodnevnom posjetu Nizozemskoj.

Tamara Obradović Mazal o gospodarskoj suradnji s Kinom

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi