CRNA I SIVA LISTA

OECD objavio popis poreznih rajeva

03.04.2009 u 09:27

Bionic
Reading

OECD je u četvrtak objavio dva popisa poreznih rajeva, među kojima i crnu listu na kojoj su se našli Kostarika, Malezija, Filipini i Urugvaj, budući da je G20 u Londonu donio odluku da će djelovati protiv država koje nisu kooperativne na poreznom području

Na crnoj listi su imena zemalja koje se nikad nisu bile obvezale da će poštovati međunarodne norme. 

Drugi popis s imenima 38 zemalja obuhvaća države koje su se obvezale da će poštovati propise OECD-a, ali ih 'stvarno' nisu primjenjivale, kako navodi ta organizacija.

Na tzv. 'sivoj listi' nalaze se: Austrija, Andora, Angvila, Antigva i Barbuda, Aruba, Bahami, Bahrein, Belgija, Belize, Bermudi, Brunej, Čile, Djevičanski otoci, Dominikanska Republika, Kajmansko otočje, Kukovi otoci, Gibraltar, Grenada, Gvatemala, Liberija, Lihtenštajn, Maršalovi otoci, Luksemburg, Monako, Monsterat, Nauru, Nizozemski Antili, Niue, Otoci Turks i Caicos, Panama, Sveti Kristofor i Nevis, Sveta Lucija, Sveti Vincent i Grenadini, Samoa, San Marino, Singapur, Švicarska i Vanuatu.

Nakon samita u Londonu, zemlje G20 obećale su da 'će djelovati' protiv nekooperativnih pravosudnih vlasti, pa tako i protiv poreznih rajeva, prepuštajući OECD-u brigu oko objavljivanja popisa dotičnih zemalja.

OECD na svojoj internetskoj stranici objavljuje i popis zemalja koje 'stvarno' primjenjuju međunarodne norme, kao što su Francuska, Rusija, SAD i Kina.