OTVORENO O AGROKORU

Odvjetnik Krsnik opleo po povjereniku Perušku: Nije mi jasno što to slavite!

10.04.2018 u 23:10

Bionic
Reading

Što donosi nagodba vjerovnika Agrokora? Znači li rasplet krize i rusko preuzimanje kompanije? Kako će proći hrvatski dobavljači? Teme su to o kojima su u HRT-ovoj emisiji Otvoreno raspravljali Fabris Peruško, izvanredni povjerenik u Agrokoru, Marica Vidaković, članica Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora, Frenki Laušić, novinar Slobodne Dalmacije i Jutarnjeg lista, odvjetnik Krešimir Krsnik i Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke te predsjednik Udruge velikih dobavljača Agrokora

Agrokorov povjerenik Peruško istaknuo je kako su bila naporna zadnja dva tjedna. Našalio se da nije spavao zbog Marice Vidaković, koja predstavlja domaće dobavljače.

'Uspjeli smo dogovoriti ključne elemente nagodbe. Tek nas čeka sklapanje konačnog teksta. Većina vjerovnika nas podržava i nadam se da ćemo u narednim mjesecima uspjeti sve dogovoriti', izjavio je Peruško.

Na pitanje što će biti s malim dioničarima i njihovim udjelima Peruško je rekao kako oni nisu bili stranke u postupku.

'Za vlasnike udjela je predviđeno da će dobiti ono što ostane kada se vjerovnici naplate. Ukupni dugovi su veći od vrijednosti kompanije. Dioničarima neće ostati ništa', objasnio je Peruško.

Govoreći o visokim savjetničkim naknadama koje su koštale fotelje bivšeg povjerenika Antu Ramljaka, Peruško je izjavio kako je ukupan trošak savjetnika samo jedan posto od cjelokupnih tražbina koje potražuju vjerovnici od kompanije. 'U sličnim projektima u inozemstvu savjetnički troškovi su od jedan do tri posto. Mi smo izuzetno zadovoljni radom svih naših savjetnika. Sve njih plaćaju vjerovnici i s njima smo prodiskutirali sve o savjetničkim naknadama', rekao je Peruško.

>>Početak kraja: Ovako će izgledati novi Agrokor<<

Marica Vidaković je istaknula kako su dobavljači zadovoljni nacrtom nagodbe.

'Cilj nam je da se kompanija što prije oporavi. Nakon potpisivanja nagodbe i uspostavljanja menadžmenta očekujemo da će Agrokor tržišno funkcionirati. Želimo što prije povratiti svoje gubitke', poručila je Vidaković.

  • +8
Izjave za medije nakon sastanka u Banskim dvorima o trgovačkom društvu Agrokor d.d. Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Uprave Podravke Pucar podsjetio je kako su krizom u Agrokoru bila ugrožena gospodarstva Hrvatske, BiH, Srbije i Slovenije.

'Dobro je što se čitav postupak odvija u kontroliranoj atmosferi. U godinu dana uspjeli smo stabilizirati ne samo kompaniju, već i gospodarstvo Hrvatske te susjednih zemalja, gdje je Agrokor radio', istaknuo je Pucar.

Odvjetnik Krešimir Krsnik bio je puno skeptičniji prema trenutnoj situaciji u Agrokoru i nagodbi.

'Primjećujem slavljeničko raspoloženje. Ne razumijem što se slavi. Zašto je uopće donesen lex Agrokor? Sad se čini samo kako bi se razvlastio jedan čovjek. Sve se ovo moglo postići već postojećim zakonima poput predstečajnog i stečajnog. Kakva smo mi to ozbiljna država ako Ustavni sud još nije dao ocjenu ustavnosti lex Agrokora? Što će biti ako se pokaže neustavnim, a nagodba bude sklopljena? Što onda?', zapitao se Krsnik.

  • +19
Ivica Todorić Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Od Peruška je zatražio objašnjenje zbog čega je zatražio od direktora Agrokorovih tvrtki (Leda, Belja, Jamnice…) da jamstva koja su davali matičnom društvu prikažu kao gubitke.

'Koji će to predsjednik uprave potpisati? Oni imaju kazneno-pravnu odgovornost. Znate li koliko će država zbog toga izgubiti poreza? Ako se prikaže gubitak, a ne dobit, država gubi porez', rekao je Krsnik.

Peruško mu je odgovorio kako se problemu jamstava pristupilo vrlo strukturirano.

'Ravnali smo se prema međunarodnim računovodstvenim standardima. Savjetovali smo se i s dvije najveće revizorske kuće u svijetu. Sve smo sagledali i s pravnog aspekta. Razgovarali smo i s našim vjerovnicima', izjavio je Peruško.