tin dolički

Odvjetnik kojeg je prozvao Todorić: Ramljak nije bio moj klijent, ugovor o roll-upu je uobičajen

26.10.2017 u 20:51

Bionic
Reading

Gosti HRT-ove Teme dana bili su odvjetnik i pravni savjetnik Agrokora Tin Dolički te Marin Pucar, predsjednik uprave Podravke. Komentirali su aktualnosti vezane uz Agrokor te ugovor o roll-up kreditu najvećem domaćem koncernu

Podsjetimo, vlasnik Agrokora Ivica Todorić na svom je blogu danas poslijepodne prozvao Doličkog jer mu je izvanredni povjerenik Ante Ramljak bio klijent u vrijeme kada se pisao lex Agrokor. Dolički je to demantirao.

Rekao je da je sudjelovao na izradi ugovora o roll-upu te da ne vidi nikakvog spora što se tiče valjanosti i uobičajenosti odredbi tog ugovora kada su u pitanju transakcije ove vrste.

'Taj ugovor je prilično standardan za situaciju. Podvrgnut je engleskom pravu, a zbog nepoznavanja materije dolazi do ovakvih nesporazuma', kazao je Dolički.

Što se tiče odredbe po kojoj Vlada ne može smijeniti Ramljaka, odvjetnik je rekao kako je ona uobičajena jer vjerovnici žele da okolnosti kredita budu iste ili povoljnije za njih.

'U ovoj situaciji Vlada može smijeniti Ramljaka i imenovati novog povjerenika i za to ne treba suglasnosti jer je pravo Vlade da opoziva Zakonom koji je na snazi. Moglo bi se dogoditi da kreditori tada ne dobiju isti biznis plan koji im je prezentiran zbog kojeg bi mogli povećati kamatu. Ali oni bi morali dokazati da su oštećeni i ne mogu bez razumnog razloga dizati kamate', objasnio je.

  • +8
Ante Ramljak nakon sastanka s dobavljačima Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic

Upitan je li mu Ramljak doista bio klijent, rekao je da nije, ali da ne bi bio zločin da je: 'Znam ga puno godina, ali zadnji put smo radili prije 15 godina. U Agrokoru smo počeli raditi u svibnju', zaključio je.

Pucar je rekao kako je kriza u Agrokoru najveća kriza od Domovinskog rata zbog čega svi moraju biti maksimalno odgovorni da se ona čim prije završi. 'Da nije bilo ovog zakona (lex Agrokora) došlo bi do stečaja. Dobavljači su složni, podupiru Agrokor i s njim vide dugoročnu opstojnost', završio je šef Podravke.