novi vlasnici stižu

Odobreno dubinsko snimanje Petrokemije - izlaze li Ina i PPD iz vlasničke strukture?

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 01.07.2021 14:47
  • Objavljeno 01.07.2021 u 14:53
Petrokemija - ilustracija

Petrokemija - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Petrokemija je u četvrtak objavila da je Uprava odobrila dubinsko snimanje kompanije "s ciljem pronalaska strateškog partnera većinskog vlasnika, odnosno potencijalnog ulagatelja u društvo Terra mineralna gnojiva".

"Uprava društva obavještava da je na zahtjev većinskog vlasnika Terra mineralna gnojiva Uprava Petrokemije odobrila proces dubinskog snimanja društva Petrokemija radi analize postojećeg financijskog, pravnog i tehničkog stanja Petrokemije, a s ciljem pronalaska strateškog partnera većinskog vlasnika, odnosno potencijalnog ulagatelja u društvo Terra mineralna gnojiva", tek su kratko izvijestili iz kutinskog proizvođača mineralnih gnojiva putem Zagrebačke burze.

Tvrtku Terra mineralna gnojiva osnovali su Ina i Prvo plinarsko društvo (PPD), koji su putem nje 2018. godine sudjelovali u dokapitalizaciji Petrokemije i tako postali njeni većinski vlasnici s udjelom od 54,52 posto. Veće vlasničke udjele u Petrokemiji imaju i Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) od 17,90 posto, Fond za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško 12,73 posto, Janaf 9,09 posto, itd.

Predsjednik Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske (Sindikat EKN-a) Željko Klaus u kratkoj telefonskoj izjavi za Hinu je rekao kako za sindikat objava o dubinskom snimanju nije iznenađenje odnosno da je to očekivano i potvrda onoga o čemu je taj sindikat izvijestio još u drugoj polovini svibnja.

"Prema provjerenim i pouzdanim informacijama do kojih smo došli, čini se da Ina i PPD namjeravaju svoje udjele u vlasništvu Petrokemije prodati i tako, nakon dvije i pol godine, nestati iz vlasničke strukture Petrokemije. Kupac njihovih udjela, s kojim su već duže u tajnim pregovorima, izgleda da će biti Yildirim Group iz Turske. Radi se o obiteljskoj grupi kompanija u različitim industrijskim sektorima, koja djeluje u 51 zemlji na raznim kontinentima i zapošljava oko 14.000 radnika", napisao je uz ostalo Sindikat EKN-a u objavi na svojoj internet stranici 24. svibnja.

Sindikat je tada naveo i kako takav potez većinskih vlasnika "nije po ničemu sporan, ali jeste upitan ako ga se gleda u svjetlu svih pogodnosti koje im je Vlada RH osigurala prilikom njihovog ulaska u vlasništvo Petrokemije, od čišćenja bilance poslovanja, preko otpisa i preknjižavanja rezervnih dijelova pa do izdvajanja deponije fosfogipsa i neutralizacije".

Istaknuli su i kako nastoje saznati i stavove države o svemu što se događa, a ponajviše o tome što država namjerava učiniti kao 40-postotni vlasnik Petrokemije.

Klaus i danas ističe da sindikat ostaje kod tih svojih izjava te će biti uključen u buduća zbivanja, a aktivnosti će biti usmjerene na zadržavanje proizvodnje i osiguranje zaštite prava radnika utvrđenih Kolektivnim ugovorom. "Ako nakon dubinskog snimanja dođe do ozbiljnijih razgovora i koraka, sindikat će biti uključen kako bi ljudi zadržali posao i plaće", izjavio je.

Petrokemija s Inom i PPD-om zaključila nove ugovore za opskrbu plinom

Odvojeno je Petrokemija danas putem Zagrebačke burze objavila da je Uprava temeljem provedenog natječaja zaključila nove ugovore za opskrbu prirodnim plinom u plinskoj godini 2021./2022. s Inom i PPD-om kao najpovoljnijim dobavljačima po natječaju. Petrokemija je zaključenjem ovih ugovora osigurala dovoljne količine prirodnog plina za stabilnu proizvodnju tijekom plinske godine 2021./2022., istaknuli su iz kutinske tvrtke.

U još jednoj su objavili izvijestili da je kompanija potpisala ugovore o kratkoročnim okvirnim kreditnim linijama s Privrednom bankom Zagreb, Erste&Steiermarkische bankom i OTP bankom.

"Ukupna vrijednost financijskog aranžmana iznosi 235 milijuna kuna te će se navedene kreditne linije koristiti za daljnji rast i napredak Petrokemije. Postignuti uvjeti financiranja su niži od postojećih uvjeta i u skladu sa tržišnim kretanjima te kreditne linije dodatno potvrđuju snagu Petrokemije, njezinu stabilnost u poslovanju, efikasnost i kvalitetno upravljanje", navodi se u toj objavi, koja je također objavljena putem Zagrebačke burze.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!