Sportski oporavak

Odlični rezultati Adidasa u Kini dobra su vijest za poduzetnike koji sa strepnjom iščekuju ukidanje restriktivnih mjera

05.06.2020 u 14:10

Bionic
Reading

Nakon što su na kineskom tržištu ukinute mjere uvedene radi zaustavljanja epidemije koronavirusa najveći europski proizvođač sportske opreme je u petom mjesecu ostvario rezultate na razini lanjskih, a Adidasov uspjeh može biti dobar pokazatelj i drugim kompanijama o tome kakav oporavak tržišta mogu očekivati

Tračak nade među poduzetnike i kompanije koje se posljednjih tjedana muče s preživljavanjem usred pandemije koronavirusa i mjera nametnutih za suzbijanje njegovog širenja stigao je u četvrtak iz Adidasa, najvećeg europskog proizvođača sportske opreme. Kompanija je objavila da se prodaja na kineskom tržištu oporavila brže nego što su to očekivali, a vijest je važna jer je Kina prva počela s ukidanjem restriktivnih mjera nakon što je ondje obuzdana epidemija.

Još tijekom travnja Adidas je upozoravao investitore da će biti potrebno nekoliko mjeseci da se prodaja u Kini vrati na lanjsku razinu, no u četvrtak je objavljeno da je već tijekom svibnja bila bolja nego u istom mjesecu lani. 'Adidas sada očekuje da će prodaja u Kini u drugom tromjesečju biti na razini prethodne godine', stoji u izjavi kompanije. Glavni izvršni direktor Kasper Rorsted ranije je ulagačima poručivao da povratak na staro neće biti instantan, nego 'postepen', no čini se da su kupci nakon nekoliko tjedana provedenih samo uz mogućnost nabavke nužne robe bili spremni brzo nadoknaditi propušteno i vratiti se starim navikama.

Kompanija poručuje da još uvijek nije otvorila sve svoje trgovine, nego njih tek dvije trećine, i da neke od njih rade skraćeno. Također, usprkos dobrim rezultatima iz Kine, Adidas i dalje procjenjuje da će ukupni prihodi kompanije u tekućem kvartalu biti i 40 posto niži nego lani. Taj pad je dvostruko viši od pada zabilježenog u prvom tromjesečju.

Na samom vrhuncu krize Adidasova prodaja na kineskom tržištu bila je i 80 posto niža u odnosu na uobičajene brojke, piše londonski Financial Times. Kina je jedno od najvećih pojedinačnih tržišta Adidasa, na kojem ostvaruje više od petine prihoda, a takvi rezultati posljedica su dvoznamenkastog rasta godišnje prodaje u posljednjih pet godina. Zbog očekivano lošijih rezultata dionice njemačke kompanije su od sredine siječnja do sredine travnja izgubile polovicu svoje vrijednosti, no od tada se polako oporavljaju.

Kako bi se lakše nosili s krizom, u Adidasu su odustali od isplate dividende i reotkupa dionica te su osigurali kredit od tri milijarde eura s državnom garancijom. Mada je promet u samim trgovinama bio niži nego prošle godine, u Adidasu kažu da su taj pad nadoknadili 'ciljanim naporima' te da je izvanredan rast ostvaren u elektroničkoj prodaji.

Izjava je na tragu njihovog najvećeg konkurenta, američkog proizvođača sportske opreme Nike, odakle su još prije nekoliko tjedana stigle dobre vijesti o prodaji preko interneta. Nike je u posljednje vrijeme puno pažnje posvetio upravo prisutnosti na internetu i ta se taktika pokazala uspješnom. Sredinom svibnja iz kompanije je stigla informacija da je prodajom preko interneta na tržištima Kine i Južne Koreje nadoknađen pad prometa u trgovinama. Već tada je na spomenutim tržištima bilo otvoreno više od 95 posto Nikeovih trgovina, no kompanija će povratak u staru formu sigurno morati pričekati zbog zatvaranja prodajnih mjesta na drugim tržištima. Dodatne informacije o poslovnim i financijskim rezultatima iz Nikea očekuju se ovih dana.

  • +2
Slavne ljepotice u komadima iz kolekcije Adidas x Ivy Park Izvor: Profimedia / Autor: Vasquez / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Vijesti iz Adidasa i Nikea mogu poslužiti kao okosnica za očekivanja drugih proizvođača robe široke potrošnje. Iako dobri rezultati ukazuju na relativno uspješan oporavak, nije zgorega podsjetiti da brzina oporavka potrošnje građana u konačnici ovisi i o drugim faktorima, a ne samo o tempu ukidanja restriktivnih mjera. Ograničeno poslovanje brojnih kompanija rezultirat će i smanjenim prihodima građana, što će kao posljedicu imati i manju potrošnju. Stari modeli tenisica morat će tako ipak izdržati barem još malo dulje nošenje.