energetika

Odlična vijest! Past će cijene plina kućanstvima, HEP osjetno spustio cijenu opskrbljivačima

18.02.2020 u 11:12

Bionic
Reading

Hrvatska elektroprivreda (HEP) je za razdoblje od 1. travnja 2020. do 31. ožujka 2021. godine utvrdila novu veleprodajnu cijenu plina, koja je za 8,1 posto manja u odnosu na trenutnu, izvijestili su u utorak iz te kompanije

"HEP je 14. veljače opskrbljivačima u obvezi javne usluge dostavila obavijest o veleprodajnoj cijeni plina za razdoblje od 1. travnja 2020. do 31. ožujka 2021. Cijena iznosi 0,1825 kn/kWh, što je 8,1 posto manje u odnosu na trenutnu veleprodajnu cijenu plina", stoji u priopćenju HEP-a.

Kako se navodi, Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) je prethodno za isto razdoblje propisala referentnu (maksimalnu) cijenu po kojoj HEP, kao imenovani opskrbljivač na veleprodajnom tržištu plina, može prodavati plin opskrbljivačima u obvezi javne usluge.

Propisani iznos od 0,1924 kn/kWh predstavlja smanjenje veleprodajne cijene u odnosu na sadašnju za tri posto, a što od 1. travnja omogućuje smanjenje prosječne prodajne cijene za kućanstva za oko jedan posto. Uvažavajući trenutne povoljne projekcije kretanja cijena plina na tržištu, Uprava HEP-a donijela je odluku o dodatnom sniženju veleprodajne cijene za 5,1 posto, ističu iz HEP-a.  

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić je u izjavi koja se prenosi u priopćenju podsjetio da HEP još od travnja 2014. godine uspješno obavlja ulogu opskrbljivača na veleprodajnom tržištu plina, koju im je u prvom razdoblju povjerila Vlada, a zatim i HERA.

"Sada, nakon gotovo šest godina iskustva u veleprodaji plina, možemo ustvrditi da smo kvalitetno obavili sve povjerene zadaće, na zadovoljstvo našeg vlasnika te na zadovoljstvo opskrbljivača plinom, i što je najvažnije, krajnjih kupaca  plina. Možemo jamčiti da ćemo visoku razinu usluge i sigurnosti opskrbe zadržati do kraja razdoblja za koje smo imenovani opskrbljivačem na veleprodajnom tržištu. Veseli nas što smo, zahvaljujući povoljnim kretanjima na tržištu plina, a sagledavši utjecaj na projicirani poslovni rezultat HEP-a u idućem razdoblju, bili u mogućnosti odrediti nižu cijenu plina u odnosu na maksimalnu koju je postavila HERA“, izjavio je Barbarić.

Dodao je da ta odluka predstavlja iskaz društvene odgovornosti HEP-a i doprinos politikama i mjerama Vlade, koje za cilj imaju zaštitu i povećanje životnog standarda hrvatskih građana. 

Niža veleprodajna cijena plina koju je utvrdio HEP omogućuje opskrbljivačima u obvezi javne usluge da dodatno smanje prodajnu cijenu plina za kućanstva.

Kupcima HEP Plina sa sjedištem u Osijeku, cijena plina od 1. travnja 2020. trebala bi se smanjiti za 5,2 posto u odnosu na današnju cijenu, što bi kupcu s prosječnom godišnjom potrošnjom od 15.000 kWh, trošak za plin na godišnjoj razini smanjilo za 243 kune, zaključuju iz HEP-a.