RAST U SVIM SEGMENTIMA

Odlična godina za elektroničke komunikacije

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 23.12.2008 13:47
  • Objavljeno 23.12.2008 u 13:47
internet, virus

internet, virus

Izvor: Shutter stock / Autor: -

Za elektroničke komunikacije u Hrvatskoj 2008. bila je izuzetno dobra godina u kojoj je osim uzlaznog trenda svih bitnih tržišnih pokazatelja nastupilo i zrelo doba liberalizacije s reguliranim tržištem

Sve je to potkraj godine u Bruxellesu rezultiralo i zatvaranjem poglavlja 10. Informacijsko društvo i mediji u sklopu kojih je i područje elektroničkih komunikacija.

Ocjenjujući 2008. i 'povijesno uspješnom' za elektroničke komunikacije državni tajnik za promet pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Dražen Breglec posebno ističe važnost ovogodišnjeg donošenja novog Zakona o elektroničkim komunikacijama, koji je u cijelosti usklađen s pravnom stečevinom EU-a.

Zakonom su, među ostalim, definirane ovlasti i obveze tržišnog regulatora (novog naziva) Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije-HAKOM, čije su aktivnosti pridonijele i jačanju konkurentnosti tog tržišta.

Po ocjeni HAKOM-a, vrijednost tržišta elektroničkih komunikacija od početka liberalizacije 2005. do danas u financijskom je pogledu narasla za oko 30 posto, ili s 11,4 milijarde kuna na više od 15 milijardi kuna

Među tržišnim segmentima ističe se ovogodišnji porast broja, dostupnosti i korisnika usluga širokopojasnog pristupa internetu na gotovo cijelom hrvatskom teritoriju. Tome je među ostalim pridonijela provedba programa hrvatske Vlade kojim se poticao razvoj tog pristupa u brdsko-planinskim i u područjima od posebne državne skrbi gdje je do sada priključeno više od devet tisuća novih korisnika.

Krajem ovogodišnjeg trećeg tromjesečja širokopojasnih priključaka putem tehnologija u nepokretnoj mreži bilo je nešto više od 488 tisuća ili 37,2 posto više nego u istim tromjesečju 2007. U pokretnoj mreži tih je priključaka bilo oko 135 tisuća.

Istodobno, ukupan broj korisnika interneta, neovisno o tehnologijama, povećan je za 11 posto, na gotovo 2,15 milijuna, što predstavlja gustoću korisnika (penetraciju) od 48,4 posto. Na tržištu su danas 44 davatelja usluga pristupa internetu (ISP) i 39 davatelja usluga prijenosa govora putem internet protokola (VoIP).

U nepokretnoj (fiksnoj) mreži zamjetan je porast broja pretplatnika svih devet alternativnih operatora, od gotovo 30 posto, na 400 tisuća, što čini oko 21 posto udjela u tom segmentu tržišta. Pritom je broj realiziranih kolokacija porastao za 118 posto, na oko 400, a broj izdvojenih pristupa lokalnoj petlji za oko 250 posto, na više od 86 tisuća, što ukazuje na sve veći prelazak pretplatnika novim operatorima.

Ipak, ukupno je linija nepokretne mreže krajem ovog rujna bilo 0,12 posto manje nego krajem istog mjeseca 2007. ili 1,84 milijuna.

Za razliku od toga u pokretnim (mobilnim) mrežama ukupan broj korisnika sva tri operatora porastao je 16,8 posto, na više od 5,6 milijuna, čime je dostignuta gustoća od čak 126,7 posto. Porast u toj mreži bilježe i svi drugi segmenti poslovanja, osim smanjenja roaming minuta inozemnih korisnika u hrvatskim mrežama.

Nakon konsolidacije tvrtki operatora blagi porast od 1,83 posto, na 133,4 tisuće pretplatnika, zabilježen je i u segmentu kabelske televizije, što još uvijek ne zadovoljava s obzirom na rast u drugim segmentima tržišta.

Iz HAKOM-a 2008. označavaju i važnom za digitalnu televiziju u Hrvatskoj, jer su donošenjem novog Zakona stvoreni osnovni zakonski uvjeti za njeno uvođenje. Izdavanje dozvola za tu televiziju očekuje se u 2009., kada bi digitalnim TV signalom trebalo biti pokriveno 95 posto stanovništva Hrvatske.

U 2009. općenito se očekuje dalji rast u svim tržišnim segmentima, i to bez obzira na globalnu krizu, koja se, kako vjeruju u Ministarstvu, HAKOM-u, ali i u pojedinim tvrtkama, neće bitnije odraziti na tržišne pokazatelje u Hrvatskoj.

Uz stvaranje preduvjeta za širu primjenu pristupa za mreže nove generacije (NGA) u 2009. se očekuje i dizanje zaštite korisnika te kvalitete mreža i usluga na još višu razinu, kao i povećanje investicija (što su najavili gotovo svi značajniji operatori) te daljnje sniženje cijena usluga.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi