TRAJE EGZODUS BANKARA

Odlazi Von Gleich, Hypo će voditi Tea Martinčić

09.09.2014 u 10:38

Bionic
Reading

Dva mjeseca nakon što je imenovan predsjednikom Uprave hrvatske podružnice Hypo Alpe-Adria banke, Christoph Alexander von Gleich zbog osobnih razloga odlazi s te pozicije i napušta Hypo Grupu, potvrđeno je tportalu

Uzbrukano hrvatsko bankarsko tržište u posljednje vrijeme obiluje kadrovskim rošadama. Od sedam najvećih banaka u ovoj godini čak četiri doživjele su promjene čelnih ljudi. Jedna od njih je i Hypo Alpe-Adria banka u kojoj se dogodila dvostruka smjena.

U veljači je stigla vijest da nakon pet godina s čelne pozicije u Zagrebu odlazi Markus Ferstl, unatoč činjenici da mu je samo tri mjeseca ranije potvrđen trogodišnji mandat. Na mjesto Ferstla početkom lipnja imenovan je Christoph Alexander von Gleich.

Međutim, samo dva mjeseca nakon što je preuzeo čelnu funkciju, Von Gleich napušta tu poziciju. Iz Hypo banke službeno su za tportal potvrdili da njegova karijera u Hypo banci završava krajem ovoga tjedna. 'Christoph Alexander von Gleich zbog osobnih razloga s 15. kolovozom odlazi s funkcije predsjednika Uprave Hypo Alpe-Adria Bank d.d. i iz Hypo Grupe', poručili su iz Hypa.

Do izbora novog čelnog čovjeka Hypo banku će voditi Tea Martinčić, dugogodišnja članica Uprave, koja trenutno obnaša dužnost zamjenice predsjednika Uprave. Martinčić je bankarsku karijeru gradila u Zagrebačkoj banci u kojoj je od 2003. do 2008. bila članica Uprave. Nakon dvogodišnjeg angažmana u Dalekovodu na poziciji direktorice Sektora za financije, računovodstvo i upravljanje rizicima, u prosincu 2010. dolazi na mjesto članice Uprave Hypo Alpe-Adria banke.

Uz Hypo banku, nove čelne ljude u ovoj godini dobile su i Zagrebačka banka, Raiffeisen banka te Hrvatska poštanska banka.


Sezonu menadžerskih transfera započela je u siječnju Zagrebačka banka objavom da nakon 23 godine provedene banci, s njezine čelne pozicije odlazi Franjo Luković. Uz Lukovića Upravu Zabe napušta i njegov dugogodišnji suradnik Milivoj Goldštajn. Čelnu poziciju u Zabi početkom iduće godine preuzet će Miljenko Živaljić, a umjesto Goldštajna doći će Marko Remenar

U ožujku je stigla vijest o smjeni u Raiffeisen banci. Zdenko Adrović početkom srpnja napustio je upravljanje nakon 17 godina, a umjesto njega došao je Austrijanac Michael Mueller.

Serija odlazaka nastavljena je u lipnju odlukom o postavljanju nove Uprave Hrvatske poštanske banke. Smjena se dogodila u nespretnoj režiji Vlade, koja je nakon imenovanja Tomislava Vuića za nasljednika Čede Maletića, više od dva mjeseca tragala za drugim članom Uprave kršeći zakonske rokove. Prije toga Vlada je smijenila dugogodišnjeg čelnika HBOR-a Antuna Kovačeva i na njegovo mjesto dovela Vladimira Kristijana.

U bankarskim krugovima šuška se da bi na odlasku mogao biti i Petar Radaković, dugogodišnji šef Erste banke