STALA PRIVATIZACIJA

Odlaskom Polančeca, škverovi zaboravljeni

20.11.2009 u 09:34

Bionic
Reading

Unatoč najavama premijerke Jadranke Kosor kako Vlada ima spreman prijedlog novih kriterija za drugi krug natječaja za prodaju brodogradilišta, s njima nisu upoznati čak ni socijalni partneri koji sumnjaju da se itko trenutačno u Vladi bavi pitanjem brodogradnje

Prije gotovo mjesec dana ministarstvo gospodarstva, tad mu je još na čelu bio Damir Polančec, uputilo je Europskoj komisiji prijedlog novog obračuna naknade za izvlačenje pomorskog dobra, a Polančec je održao niz sastanaka s upravama brodogradilišta. Na, tome se, čini se, stalo.

U obezglavljenom ministarstvu nema nikoga tko bi se trenutačno mogao baviti pregovorima s Komisijom, a čini se da se ni u Vladi nitko ne bavi temom brodogradnje. Tome u prilog govori činjenica da ponuđače iz prvoga kruga čije su ponude službeno odbije još nitko o tome nije obavijestio.

U međuvremenu su u Vladi bili prisiljeni ugasiti požar u besposlenom 3. maju, koji je nakon što mu je Vlada dala jamstva za kredit konačno počeo raditi.

Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata, smatra da se brodogradnjom trenutačno nitko ne bavi te dodaje kako je novog ministra Đuru Popijača podržao jer se slaže s njegovim stavovima baš po pitanju brodogradnje.

'Jedna od stvari za koje se Udruga poslodavaca zalagala jest odgoda privatizacije brodogradnje na godinu dana. Mislim da bi to bilo pametno', kaže Matijašević.