KAKO VLADA VLADA PRORAČUNOM

Od 'sve je za pet' do – 'u banani smo'

17.03.2009 u 12:25

Bionic
Reading

Prije dva mjeseca Vlada, prkoseći mišljenju analitičara, nije ni razmišljala o rebalansu proračuna, da bi danas grozničavo tražila rješenje kako zakrpati poveliku rupu od 10,4 milijardi kuna

Tako je u kratkom periodu od neumjerenog optimizma i toga da se 'proračun puni prema planu' Vlada došla do sukoba sa sindikatima, najave štrajka i aranžmana s MMF-om.

Još krajem siječnja analitičari i poslodavci upozoravali su da je hitno donošenje rebalansa proračuna nužno, a kako je i koliko Vlada ignorirajući krizu odugovlačila, vidljivo je iz kronološki poredanih izjava njezinih članova.

12. siječnja - 'Ne razmišljamo o rebalansu proračuna'
Ministar Ivan Šuker tada je izjavio da Vlada u tom trenutku ne razmišlja o rebalansu te da se službene procjene gospodarskog rasta još uvijek kreću na razini od oko dva posto.

23. siječnja - 'Nije još vrijeme za rebalans'
'Nema nikakvog razloga da se već sada priziva rebalans proračuna i neke druge možda ishitrene mjere. Situacija je, kad je riječ o proračunu, pod kontrolom, a kad je riječ o servisiranju duga, također je optimistična. No imamo razloga za vrlo angažirane aktivnosti Ekonomskog vijeća i drugih institucija', izjavio je premijer Ivo Sanader nakon četverosatne sjednice Ekonomskog vijeća

27. siječnja –'Proračun se puni prema planu'
'Ministarstvo u potpunosti drži rashode pod kontrolom, tako da može reagirati na vrijeme ako slučajno dođe do poremećaja', rekao je Šuker. U vezi s napisima o punjenju državnog proračuna rekao je da se proračun u najvećoj mjeri puni u skladu s planom.

11. veljače – 'Vlada prihvaća rebalans, ali ne odmah'
Vlada prihvaća prijedlog ekonomista o rebalansu proračuna, ali ostaje pri stajalištu da se pričekaju statistički podaci za prvi kvartal. 'U odnosu na siječanj prošle godine, podbacila je naplata PDV-a, i to zbog slabijeg uvoza te trošarine na automobile, dok su na lanjskoj razini porez na dobit, trošarine na cigarete i doprinosi. Pratit ćemo i dalje trendove i tome se prilagođavati', rekao je Šuker.

26. veljače – 'Vlada predstavila 10 antirecesijskih mjera, prva mjera - rebalans'
'U pripreme za rebalans proračuna krenut će se odmah, a novi proračun trebao bi se donijeti u drugoj polovici ožujka. Sredstva ušteđena rebalansom bit će plasirana u pomoć gospodarstvu. Već sutra će se u Ministarstvu financija sastati svi ministri i složit će se plan kako svako ministarstvo može napraviti uštede', rekao je premijer Sanader i dodao da odluka o zamrzavanju plaća još nije donesena, ali će se sa socijalnim partnerima započeti pregovori o plaćama, nakon što se vidi koliko ministarstva mogu uštedjeti na ostalim troškovima.

2. ožujka - 'Hrvatskoj ne prijeti bankrot – rebalans između jedne i tri milijarde kuna'
'Ma kakvih 10-15 milijardi, riječ je o rebalansu između jedne i tri milijarde kuna', rekao je premijer Sanader u emisiji Hrvatskog radija 'Kako vlada Vlada' 2. ožujka.

6. ožujka - Uštedjet ćemo četiri milijarde
'U ministarstvima su predložene uštede od dvije milijarde kuna, a kada se pribroji rezanje troškova u javnim poduzećima, ukupne uštede kreću se oko četiri milijarde kuna', izjavio je Šuker dodajući da će se rebalans proračuna bazirati na procijenjenom negativnom gospodarskom rastu od dva posto.

13. ožujka - Ministarstva trebaju uštedjeti još 1,5 milijardi kuna
'Uštede koje su dosad predložila ministarstva neće biti dovoljne. Potrebno je uštedjeti još barem 1,5 milijardi kuna da bi se uravnotežio proračun', rekao je potpredsjednik Vlade Damir Polančec nakon sjednice Ekonomskog vijeća.

16. ožujka - Država u minusu 10,5 milijardi kuna
Hina je, pozivajući se na izvore u Ministarstvu financija, objavila da će, s obzirom na to kako se puni proračun te ako se ništa ne promijeni na rashodnoj strani, država ove godine biti kratka za 10,4 milijarde kuna.