VEĆINA NEZADOVOLJNA

Od sindikalnih vođa jedino Ribić pozdravio vladine Smjernice

26.09.2013 u 17:30

Bionic
Reading

Većina sindikata izrazila je nezadovoljstvo Smjernicama ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2014. do 2016. koje je danas predstavila hrvatska Vlada, ocijenivši da se radi o pogrešnom potezu i pretakanju iz šupljeg u prazno, dok je čelnik Matice hrvatskih sindikata ocijenio da smjernice pokazuju 'realističan pristup' Vlade

Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) rekao je da Vlada na pola mandata ali da i dalje vuče pogrešne poteze.

Ustvrdio je da se radi novi pritisak na građane te posebice kritizirao međustopu od 13 posto na neke prehrambene artikle poput ulja ili dječje hrane. To će, kako tvrdi, dovesti do daljnjeg pada kupovne moći građana.

'Deficit proračuna dostigao je nikad dosegnutu razinu', rekao je Matijašević optuživši Vladu da je kriva za to, ali i za očiti pad kupovne moći građana te nezaposlenost.

'Oni ne znaju što čine, a štetu će očito platiti hrvatski građani', zaključio je Matijašević.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel današnje vladine smjernice ocijenio je 'pretakanjem iz šupljeg u prazno što neće riješiti problem proračunskog deficita'.

Troškovi kamata na kredite i članarine u Europskoj uniji mogli su se predvidjeti i ranije u planiranju proračuna, smatra Novosel.

'Jedino što Hrvatsku može spasiti jest gospodarski rast, ali stvarni gospodarski rast, ne onaj koji od početka mandata najavljuje ova Vlada', rekao je.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever izjavio je da su Vladine smjernice ekonomske i fiskalne politike pokazale da Vlada nema ideju kako izići iz krize, i da rješenje vidi u daljnjem opterećenju građana.

Vlada ne zna pokrenuti gospodarstvo nego produbljuje krizu. Ona ovim mjerama i dalje radi ono što najbolje zna, a to je podizanje porezne presije na građane i dovođenje do pada kupovne moći građana.

Još više, Vlada najavljuje građanima da ne trebaju očekivati božićnicu i regres, nego smanjenje plaća i gubitak radnih mjesta, kazao je Sever.

Hrvatska vlada ne bi smjela raditi metodom pokušaja i pogrešaka kao što je smanjenje doprinosa za zdravstvo s 15 na 13 posto, a sredstva koja su ostala gospodarstvu nisu dala rezultat nego stvorila još veću rupu u zdravstvu, kazao je Sever.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ocijenio je da su Smjernice 'napokon jedan realističan pristup' Vlade i da deficit nije najveće zlo kako su prijetili neki ekonomisti.

Važno je očuvati plaće i sustav, a deficit će se riješiti pametnom politikom za dvije do tri godine, ocijenio je.

'Iz smjernica ne vidim daljnje restrikcije za djelatnosti iz kojih je naše članstvo, a više i ne možemo očekivati u ovakvim okolnostima', zaključio je Ribić.