PODBACILE I TROŠARINE

Od PDV-a oko 2 mld kuna manje nego lani

12.06.2009 u 09:57

Bionic
Reading

Znatno slabiji utržak u odnosu na prošlu godinu je i od trošarina i od predujmova poreza na dobit

O stanju javnih financija u prvom tromjesečju dosad su se informacije davale na kapaljku, ali već i iz sporadičnih brojki jasno se naziralo da se proračun puni znatno slabije nego lani i da se najjači 'lom' dogodio u siječnju, piše Poslovni dnevnik.

Ovih dana Ministarstvo financija je učinilo dostupnim podatke za prva dva mjeseca, iz kojih proizlazi da se u proračun slilo 16,1 milijarda kuna ili 2,5 milijarde manje nego u lanjskom siječnju i veljači. Taj pad prihoda od 13,4 posto gotovo u cijelosti odražava slabije ubiranje poreza, naročito onoga najizdašnijeg, PDV-a.

Od svih poreza u dva se mjeseca državi slilo 8,8 milijardi kuna ili petinu (2,4 milijarde) manje nego lani, a pritom su od PDV-a prihodi manji za gotovo četvrtinu. Nasuprot lanjskih gotovo 7 milijardi kuna ovogodišnji je dvomjesečni rezultat PDV-a bio nešto viši od 5,23 milijarde. Od poreznih prihoda znatno su podbacile trošarine i predujmovi poreza na dobit.

Uz drastičan pad kod trošarina na automobile (41 posto), gotovo 30 postotni pad trošarina zabilježile su i naftne trošarine, što se tumači Ininim problemom s likvidnošću. Suprotno tome, rasle su duhanske trošarine za čak 41 posto, i to zbog pojačanje proizvodnje TDR-a uoči poskupljenja cigareta.