gradonačelnici na potezu

Od otpisa komunalnih naknada, zakupnina i prireza do kresanja gradskih plaća: Provjerili smo tko se najviše isprsio u pomoći poduzetnicima i građanima

07.04.2020 u 18:18

Bionic
Reading

Uz Vladin paket mjera koji je donio veliko olakšanje ugroženim poduzetnicima, sve više gradova uvodi lokalne mjere koje upotpunjuju državne poticaje. Zasad su u tom pogledu najagilniji istarski gradovi te Bjelovar, Dubrovnik i Koprivnica sa širokim spektrom potpora

Poduzetničke udruge pozdravile su novi Vladin paket mjera pomoći, ali su upozorile na to da im poslovanje i dalje ugrožavaju lokalni nameti. Stoga su zatražili i od županija, gradova i općina da za vrijeme krize ukinu ili znatno smanje davanja poput komunalnih naknada, najamnina za poslovne prostore i sl. Neki gradovi već su se odazvali poduzetničkim apelima, dok drugi još analiziraju stanje i razmatraju korake.

Izdvojili smo gradove koji su pripremili najbogatije pakete pomoći poduzetnicima i građanima.

Opsežne mjere za suzbijanje epidemije najranije su krenule u Istri pa su istarski gradovi prvi uveli usklađene pakete mjera za pomoć gospodarstvu. Rovinj, Poreč i Pula ugrožene su poduzetnike u iduća tri mjeseca oslobodili plaćanja poreza na korištenje javnih površina, za 50 posto smanjili su zakupninu gradskih poslovnih prostora te omogućili obročnu otplatu. Također, odgodili su plaćanje komunalne naknade i uveli obročnu otplatu komunalnog doprinosa.

Pula i Rovinj oslobodili su poduzetnike i plaćanja poreza na potrošnju dok je Poreč do normalizacije stanja odgodio plaćanje te obveze.

Među prvima u kontinentalnoj Hrvatskoj koji je pritekao u pomoć svojim poduzetnicima je Bjelovar, a koji je obrtnike i poduzeća oslobodio plaćanja komunalne naknade i zakupa gradskih poslovnih prostora u iduća tri mjeseca. Grad je donio i odluku da se nakon 19 godina u potpunosti ukine prirez te je omogućio odgodu plaćanja poreza na javne površine dok god traju izvanredne okolnosti. U setu mjera vrijednom osam milijuna kuna nalazi se financijska potpora od 1000 kuna mjesečno obrtnicima koji ne mogu poslovati.

  • +109
Zatvorene sve tržnice: Šibenik, Bjelovar, Zagreb, Sisak, Rijeka, Karlovac... Izvor: Pixsell / Autor: Montaža: Neven Bučević/tportal

Dubrovnik pomaže ugroženim kućanstvima s 3000 kuna

Dubrovnik je pripremio sveobuhvatan paket pomoći vrijedan 84 milijuna kuna, a koji uz mjere namijenjene gospodarstvu uključuje čitav niz olakšica i financijskih potpora ugroženim građanima.

Tako je kućanstvima koja su ostala bez prihoda za vrijeme krize osigurao financijsku pomoć u iznosu od 3000 kuna mjesečno (1500 kuna za samce). U sljedeća tri mjeseca ukinuto je plaćanje najma za gradske stanove, a socijalno ugroženim podstanarima osigurano sufinanciranje najma u iznosu od 1500 kuna mjesečno. Tu je i mjera oslobađanja kućanstava od plaćanja komunalne naknade.

Dubrovačkim poduzetnicima koji ne mogu obavljati djelatnost u iduća tri mjeseca grad će sufinancirati trošak najma poslovnog prostora u iznosu od 2500 kuna. Zakupnina za gradske poslovne prostore umanjit će se za 50 posto, a zakupa javnih površina za 70 posto. Za vrijeme krize poduzetnici se oslobađaju plaćanja reklama na gradskim oglasnim prostorima, spomeničke rente te gradskih koncesija. Odgađa se plaćanje poreza na dohodak i prireza, a privatnim iznajmljivačima ukida se plaćanje paušala za drugi kvartal.

Cjelovit paket mjera koprivničkih gradskih vlasti, uz oslobađanje plaćanja komunalne naknade, poreza na korištenje javnih površina, zakupa javnih površina i poslovnih prostora te odvoza komunalnog otpada, obuhvaća poseban fond za pomoć gospodarstvenicima.

Ugroženi poslodavci koji nisu otpuštali radnike iz fonda vrijednog tri milijuna kuna dobivat će dodatne financijske potpore, povrh onih koje ostvare od države.

KOMBINIRANE MJERE

Zagreb se nosi s dvije katastrofe

Osim epidemijom, Zagreb je pogođen potresom pa su gradske vlasti uvele kombinirane mjere za ublažavanje posljedica dviju katastrofa. Ugroženi poduzetnici oslobođeni su plaćanja zakupnine, komunalne naknade i naknade za korištenje javnog prostora. Nakon obustave javnog prijevoza grad je uveo izvanredne besplatne linije za zaposlene. Građani čiji su stanovi pogođeni potresom te nisu za stanovanje oslobođeni su plaćanja režija, a uvedeno je i besplatno parkiranje na javnim površinama u dijelovima pogođenim potresom.

Riječki proračun odriče se 25 milijuna kuna

Brojne mjere pomoći za poduzetnike pogođene epidemijom uveo je Split. Predviđen je tromjesečni otpis komunalne naknade, zakupa javnih površina i gradskih prostora te koncesijskih naknada. U Splitu su obustavljene i ovrhe građana, a odobrena je i odgoda plaćanja komunalnih računa, dok su naknade za vrtiće i produljeni boravak u školama ukinute.

Širok set mjera donijela je i Rijeka, a kojima se gradski proračun odriče oko 25 milijuna kuna prihoda u tri mjeseca. Riječki poduzetnici kojima je obustavljen rad na tri mjeseca oslobođeni su plaćanja komunalne naknade, spomeničke rente i zakupnine za korištenje gradskih poslovnih prostora i javnih površina. Poduzetnicima kojima nije zabranjen rad, a koji imaju smanjene prihode, omogućena je odgoda plaćanja obaveza dijela komunalne naknade i komunalnog doprinosa.

Šibenik je svim poduzetnicima koji su morali obustaviti poslovanje za vrijeme trajanja mjera otpisao troškove najma gradskih poslovnih prostora i javnih površina, komunalnu naknadu, porez na potrošnju i spomeničku rentu. Onima koji i dalje rade, ali u otežanim okolnostima, omogućena je beskamatna odgoda plaćanja na godinu dana.

Čelnici Svete Nedelje, poduzetničkog središta poznatog po poticajnim mjerama za gospodarstvo, spremno su reagirali i u ovoj kriznoj situaciji. Još sredinom ožujka odgodili su sve ovrhe te poduzetnike oslobodili plaćanja komunalne naknade i najmova za javne prostore. Također, na tri mjeseca odgodili su plaćanje komunalne naknade.

  • +38
Zatvoreni kafići i trgovine Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Mjere privremenog oslobađanja plaćanja zakupa i komunalne naknade uveli su i Gospić, Sisak, Beli Manastir, Belišće, Đakovo, Kutina, Metković, Novska, Opatija, Ploče i Samobor.

Kreću i mjere štednje

Uz mjere pomoći poduzetnicima i obrtnicima pojedini gradovi krenuli su s mjerama štednje koje uključuju rezanje plaća gradskih čelnika i ostalih službenika.

Među prvima je restriktivne mjere uveo Dubrovnik te je plaće u gradskoj upravi, poduzećima i ustanovama smanjio za 10 posto, a dužnosnicima za vrijeme krize neće isplaćivati naknade za članstva u upravnim vijećima javnih ustanova.

Opsežne mjere štednje danas je obznanio splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Zbog očekivanog manjka proračunskih prihoda od 250 do 300 milijuna kuna splitske vlasti odlučile su skresati plaće gradskim čelnicima za 15 do 20 posto, a ostalim zaposlenima u gradskoj upravi i komunalnim tvrtkama za 10 posto. Restriktivne mjere uključuju i obustavu investicija, racionalizaciju troškova te ukidanje financiranja manifestacija.

Najoštrije rezove poduzeli su gradski oci Umaga na čelu s gradonačelnikom Vilijem Bassaneseom. Njemu i njegovim zamjenicima u iduća tri mjeseca plaća će biti umanjena za 50 posto, a plaće zaposlenima u gradskoj upravi i komunalnim poduzećima režu se za 11 posto.

  • +15
Prazne ulice Splita Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Opatija je srezala plaće u gradskoj upravi i poduzećima od 20 do 30 posto, a od ove mjere izuzeli su jedino vatrogasce.

Za osjetno smanjivanje plaća, i to za 20 posto, odlučio se i gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić. Plaće djelatnicima u gradskoj upravi, gradskim ustanovama i gradskoj tvrtki smanjit će se za 20 posto (osim plaća komunalnim radnicima na prikupljanju otpada i čistačicama), a za ovu godinu ukinuta je i isplata regresa, božićnica i drugih naknada.

Na kresanje gradskih plaća u rasponu od 10 do 15 posto odlučili su se i u Koprivnici, Zadru, Svetoj Nedelji, Trogiru i Novskoj.