NOVA PRAVILA

Od nove godine više nema kvota za zapošljavanje stranaca, ali poslodavce i dalje brine obavezan test tržišta rada; jedna stvar je zasmetala i Mati Rimcu

24.11.2020 u 21:14

Bionic
Reading

Novim Zakonom o strancima ukida se kvotni sustav zapošljavanja stranih radnika. Po novim pravilima, poslodavci će moći angažirati neograničen broj stranaca, ali prije toga morat će dokazati da nisu mogli zaposliti domaće radnike. Novo zakonsko rješenje trebalo bi olakšati angažiranje stranih radnika, ali poslodavci se boje da će zbog komplicirane procedure čekati na dozvole duže nego do sada

Zakonski prijedlog, koji je ovih dana prošao saborsku raspravu, predviđa liberalniji model zapošljavanja državljana trećih zemalja (države izvan Europske unije) kako bi se lakše pokrio kronični manjak radnika u pojedinim djelatnostima.

Angažiranje stranaca više neće biti ograničeno kvotama, ali prije nego što od MUP-a dobiju dozvolu za zapošljavanje radnika iz trećih zemalja, poslodavci će trebati preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje provjeriti mogu li svoje potrebe zadovoljiti na nacionalnom tržištu radne snage. Iznimka su zanimanja koja su utvrđena kao deficitarna, za koja ne treba ocjena Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Ako 'test tržišta rada' u HZZ-u pokaže da nema nezaposlenih osoba u Hrvatskoj koje ispunjavaju zahtjeve traženog radnog mjesta, poslodavac podnosi zahtjev za izdavanje dozvole za boravak i rad MUP-u, a onda MUP još jednom od HZZ-a traži mišljenje za zapošljavanje konkretnog stranca kod hrvatskog poslodavca.

Zakon predviđa da taj postupak smije trajati najviše 30 dana, ali poslodavci se boje da će u praksi on biti puno duži.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) pozdravljaju ukidanje kvota, ali traže jednostavniju proceduru za dobivanje dozvola. Poslodavci smatraju da je mnogim uvjetima koji su zadani novim prijedlogom zakona jednostavno nemoguće udovoljiti kada poslodavac treba hitno zaposliti novu radnu snagu.

Kada je riječ o provođenju testa tržišta u HZZ-u, iz HUP-a ocjenjuju da je nejasna njegova provedba i uloga države kao posrednika u zapošljavanju između poslodavca i radnika.

Također, kompliciranim i dugotrajnim ocjenjuju ishođenje viza za strane studente, a koje podrazumijeva obavezu fizičkog dolaska na intervju, materijale isključivo na hrvatskom jeziku i sl.

Na zakučastu proceduru upozorio je i Mate Rimac, poduzetnik koji zapošljava velik broj stranih radnika. U kompaniji Rimac Automobili boje se da će se poslije uvođenja novog zakona na izdavanje dozvola čekati, umjesto dosadašnja dva, otprilike četiri mjeseca, što bi itekako moglo utjecati na njihovo poslovanje.

  • +8
Mate Rimac ima ozbiljnu primjedbu na zakon Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov

S druge strane, sindikati se protive dodatnoj liberalizaciji zapošljavanja stranih državljana. U Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) smatraju da nema opravdanja za izuzimanje od provedbe testa tržišta rada prilikom produživanja već izdanih dozvola, kao i pri sezonskom zapošljavanju u području poljoprivrede, šumarstva, turizma i ugostiteljstva.

Smatraju i da je potrebno na više mjesta navesti obvezu prethodnog savjetovanja sa socijalnim partnerima te osigurati njihovo sudjelovanje i u novom modelu, posebice kad se radi o utvrđivanju liste zanimanja za koja nije potrebno provoditi test tržišta rada.

  • +14
Zbog epidemije koronavirusa smanjena je potražnja za radnicima pa su odobrene kvote za ovu godinu ostale neiskorištene Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Zbog manjka radne snage, osobito u graditeljstvu i turizmu, Vlada je za ovu godinu odobrila zapošljavanje gotovo 80.000 stranih radnika. No kako je nakon izbijanja epidemije koronavirusa osjetno smanjena potražnja za njima, iskorišteno je manje od 50 posto kvote radnih dozvola. Prema podacima MUP-a, u špici ovogodišnje turističke sezone, ali i sezone građevinskih radova odobreno je tek 32.195 radnih dozvola, odnosno četrdesetak posto od ukupne kvote.

Saborska rasprava o konačnom prijedlogu Zakona o strancima zaključena je 11. studenog. Do kraja ovoga tjedna očekuje se njegovo izglasavanje, a nova pravila zapošljavanja stranih radnika trebala bi stupiti na snagu početkom iduće godine.