PO NALOGU BRUXELLESA

Od lipnja će šefove javnih tvrtki tražiti headhunteri

23.04.2015 u 14:25

Bionic
Reading

U četvrtak je Vlada na oko 150 stranica predstavila Nacionalni program reforma za ovu godinu. Kako su u ponedjeljak najavili ministri Branko Grčić i Boris Lalovac, planirana je ušteda od preko dvije milijarde kuna. Među brojnim je strukturnim reformama i poboljšanje upravljanja javnim poduzećima. Osim što će se planiranim mjerama kod javnih poduzeća uštedjeti ukupno milijardu i 120 milijuna kuna na rashodovnoj strani te 980 milijuna kuna na prihodovnoj strani, Vlada je odlučila stati nakraj političkim uhljebima te će od lipnja članove Uprava i Nadzornih odbora birati posredstvom headhunting agencija

Vlada očito kreće u obračun s javnim poduzećima. Kako se navodi u Nacionalnom programu reforma, od lipnja ove godine Vlada će unajmiti headhunting agencije kao pomoć u pronalaženju kandidata za članove uprava i nadzornih odbora. Također, u tom cilju, do lipnja 2015. izradit će se Smjernice trgovačkim društvima u državnom vlasništvu za izradu internih akata kojim će se visina naknade i nagrađivanja vezati uz mjerenje uspješnosti u ostvarivanju postavljenih srednjoročnih ciljeva.

Osim toga, Vlada planira daljnje smanjenje državnog portfelja javnih poduzeća, što se odnosi na one tvrtke od posebnog interesa u kojima država raspolaže većinskim ili manjinskim udjelima te ostala društva u kojima država ima poslovne udjele i dionice, a za čije je upravljanje zadužen Centar, a restrukturiranje i prodaju (CERP).

Također, kao važna mjera navodi se definiranje i objava specifičnih ciljeva državnih kompanija s ciljem odgovornijeg poslovanja i jačanja ocjenjivanja njihove uspješnosti. Postavit će se jasni srednjoročni ciljevi i indikatori za mjerenje uspješnosti, čime će se ojačati transparentnost i odgovornost države kao vlasnika u upravljanju državnom imovinom te će se visine rukovodećih plaća i nagrađivanje vezati uz uspješnost u ostvarivanju postavljenih ciljeva, stoji u Nacionalnom programu reforma.