raiffeisen invest

Od danas novac možete uložiti u fond koji se temelji na održivom razvoju - uz zaradu daje socijalni i ekološki povrat

07.09.2020 u 10:56

Bionic
Reading

Danas kreće početna ponuda fonda Raiffeisen Sustainable Mix - prvog fonda u Hrvatskoj baziranog na konceptu održivog razvoja. U razdoblju od 7. rujna do 6. listopada 2020. godine trajati će početna ponuda fonda Raiffeisen Sustainable Mix. Ovo je ujedno i prvi fond u Hrvatskoj koji se temelji na konceptu održivog razvoja, što znači da se prilikom ulaganja,uz financijske aspekte, uzimaju u obzir tri najvažnija kriterija – zaštita okoliša, utjecaj na društvo i socijalni aspekti te korporativno upravljanje.

'Ulaganje u svrhu održivosti izraz je odgovornosti koju smo kao dio fondovske industrije preuzeli na sebe upravo pokretanjem prvog fonda u Hrvatskoj koji se temelji na poštivanju ekoloških, socijalnih i upravljačkih kriterija prilikom odabira investicija. Briga za okoliš, održiva energija, rodna ravnopravnosti teme su od izuzetne važnosti te će se kroz fond ulagati u one kompanije i države koji principe održivog razvoja drže od prioritetnog značaja. Upravo pokretanjem ovog fonda građanima i kompanijama u Hrvatskoj pružena je prilika da ulažu u ostvarivanje održive budućnosti', poručila je Vesna Tomljenović Čičak, predsjednica Uprave Raiffesisen Investa.

Riječ je o mješovitom otvorenom investicijskom fondu s javnom ponudom pod upravljanjem Raiffeisen Investa te osim mogućeg financijskog povrata, postoji i ekološki i socijalni povrat. Ulaganja se vrše samo u kompanije koje ispunjavaju stroge kriterije održivosti. Održiva ulaganja su također izložena fluktuacijama na tržištima kapitala i mogući su i gubici vrijednosti.

Početna vrijednost udjela prilikom početne ponude iznosi 100,00 eura te će fond započeti s radom po uspješnom okončanju početne ponude udjela. Fond je denominiran u eurima, a uplate su moguće u eurima i kunama. Minimalan ulog iznosi 65 eura ili 500 kuna. Zahtjeve za izdavanje udjela u fondu moguće je podnijeti u svim RBA poslovnicama u kojima su dostupne i detaljnije informacije o fondu.