POREZNA UPRAVA

Od 1. srpnja račune elektronički moraju fiskalizirati i 'paušalisti'

 • Autor: L.F./Hina
 • Zadnja izmjena 16.06.2017 15:57
 • Objavljeno 16.06.2017 u 15:57
Porezna uprava

Porezna uprava

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Od 1. srpnja i "mali obveznici fiskalizacije" ili tzv. paušalisti po osnovi samostalne djelatnosti obvezni su izdavati račune putem elektroničkih naplatnih uređaja, a prema podacima Porezne uprave radi se o oko 15 tisuća obveznika

Iz Porezne uprave podsjećaju kako je s početkom ove godine podignut prag za porezne obveznike kojima se dohodak od samostalne djelatnosti obrta i poljoprivrede i šumarstva, odnosno porez na dohodak po toj osnovi može utvrđivati u paušalnom iznosu.

Također, proširen je i  krug poreznih obveznika koji mogu utvrđivati dohodak i porez na dohodak u paušalnom iznosu na porezne obveznike koji obavljaju samostalnu djelatnost ugostiteljstva i/ili trgovine te one koji imaju izdvojenu poslovnu jedinicu ili proizvodni pogon.

Kako bi se time proširio krug obveznika koji ne bi više morali izdavati račune putem elektroničkih naplatnih uređaja, izmjenama Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, koje stupaju na snagu 1. srpnja ove godine, brisan je pojam "mali obveznik fiskalizacije"

Po podacima Porezne uprave, radi se o oko 15 tisuća obveznika, koji su do sada mogli provoditi fiskalizaciju putem uvezane knjige računa, ali su od početka srpnja dužni fiskalizirati račune putem elektroničkih naplatnih uređaja. To podrazumijeva da su putem uspostavljene internet veze dužni svaki račun, koji se naplaćuje sredstvima koja se prema Zakonu smatraju gotovinom, dostaviti Ministarstvu financija, Poreznoj upravi na ovjeru. 

Na paušalni porez na dohodak u 2016. mogli su se odlučiti svi oni koji ostvaruju primitke od obavljanja samostalne djelatnosti obrta, u skladu s propisima o obrtu, a koji ispunjavaju nekoliko uvjeta.

Riječ je o obveznicima čiji ukupni primici u prethodnoj godini nisu viši od 149,5 tisuća kuna, koji nisu obveznici PDV-a, nemaju izdvojenih poslovnih jedinica niti proizvodnih pogona te ne obavljaju samostalnu djelatnost ugostiteljstva ili trgovine. Dakle, u 2016. na paušalno oporezivanje mogli su se odlučiti sve djelatnosti osim trgovine i ugostiteljstva, pojašnjavaju iz Porezne uprave.

Od početka srpnja svi obveznici fiskalizacije dužni su Poreznoj upravi dostaviti podatke o poslovnim prostorima i podatke o proizvođaču, odnosno održavatelju programskog rješenja elektroničkim putem korištenjem elektroničkog servisa e-Porezna.

Obveznici fiskalizacije koji od 1. srpnja 2017. godine počinju izdavati račune putem elektroničkih naplatnih uređaja dužni su prije slanja prvog računa, također putem servisa e-Porezna dostaviti podatke o poslovnim prostorima i proizvođaču/održavatelju programskog rješenja.

Oni koji su podatke o poslovnim prostorima dostavili putem XML poruke, dužni su, pak, također putem e-Porezne, te podatke potvrditi do kraja srpnja, kao i dostaviti podatak o proizvođaču ili održavatelju programskog rješenja.

Svi ostali obveznici fiskalizacije koji nisu korisnici e-Porezne, podatke dostavljaju putem propisanog obrasca u nadležnu ispostavu Porezne uprave, također prije slanja prvog računa na ovjeru.

Uvezana knjiga računa, koja se ovjerava u Poreznoj upravi može se i dalje koristiti samo u slučaju kvara naplatnog uređaja odnosno nemogućnosti uspostave Internet veze s Poreznom upravom, podsjećaju poreznici.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 3

Prikaži sve
 • poshten

  18.06.2017 19:32

  Paušalisti imaju mali godišnji prihod (manje od 85.000 kn, tj mjesečno prosječno do 7.200 kn ukupno). Fiskalna blagajna i internet su troškovi koje će imati svaki paušalist. Opteretit će početak poslovanja. To je još jedan razlog protiv malog poduzetničkog pothvata.

 • sinisac

  17.06.2017 12:14

  Treba samo još prostitutke oporezivati po broju korisnika,možemo im odobriti količinski popust, i našoj sreći neće biti kraja?

 • samostalan

  17.06.2017 13:14

  vec je i vrijeme

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi