koronakriza

Od 1. siječnja 2021. Osijek ukida dva poreza, uštede od tri do četiri milijuna kuna

19.10.2020 u 16:23

Bionic
Reading

Od 1. siječnja 2021. Grad Osijek oslobađa gospodarstvo za dva od tri poreza u svojoj ovlasti - poreza na potrošnju i poreza na zakup javnih površina, priopćila je u ponedjeljak Gradska uprava, ističući kako će te mjere izravno rasteretiti gospodarstvenike za tri do četiri milijuna kuna na godinu. Mjere je predložio osječki SDP.

'Uz proljetos uvedene mjere za rasterećenje gospodarstva u iznosu većem od 20 milijuna kuna, te skorašnjim ukidanjem dva gradska poreza, uvjeren sam kako ćemo zajedno s građanima i poduzetnicima uspješno doprinijeti očuvanju radnih mjesta i amortizaciji posljedica pandemije', napisao je dogradonačelnik Boris Piližota.

Gradska uprava podsjeća kako je Osijek među prvima u Hrvatskoj reagirao mjerama za smanjivanje posljedica koronakrize, a dosad je pomogao osječkom gospodarstvu s više od 20 milijuna kuna. Navodi kako je to učinjeno kroz mjere za očuvanje radnih mjesta, zaustavljenu naplatu javnih površina i zaustavljeno plaćanje najamnine za korisnike prostora u vlasništvu Grada koji nisu mogli obavljati djelatnost te kroz druge indirektne mjere.

'Ukidanje poreza na potrošnju i poreza na zakup javnih površina primarno će imati učinka za ugostitelje koji su novim odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite najpogođeniji. Grad Osijek nastavlja u suradnji s gospodarstvenicima pratiti stanje i poduzimati sve što je moguće da se olakša njihov položaj u vrijeme koronakrize', priopćila je Gradska uprava.