prvi uspon od 2004.

Fitch povećao rejting Hrvatske na 'BB+' sa stabilnim izgledima

12.01.2018 u 22:19

Bionic
Reading

Rejting agencija Fitch u petak je podigla rejting Hrvatske na 'BB+' uz stabilne izglede, zahvaljujući stabilnom rastu gospodarstva, snažnoj turističkoj sezoni i poboljšanju javnih financija, a to je prvo povećanje kreditnog rejtinga Hrvatske od 2004. godine

Tada je, naime, Standard&Poor's (S&P) povećao rejting države s 'BBB-' na 'BBB', nakon čega je u više navrata slijedilo smanjivanje rejtinga od strane sve tri vodeće svjetske rejting agencije.

Analitičari Fitcha istaknuli su da je gospodarski rast u 2017. godini ostao na 3 posto, jer je Hrvatska imala koristi od snažne ciklične pozicije, povećanog povlačenja novca iz EU fondova, snažne turističke sezone i porezne reforme. Također, istaknuli su i poboljšanje javnih financija, pri čemu je u 2017. zabilježen prvi suficit opće države, prvi po ESA 2010 metodologiji, dok se ciljao deficit od 1,3 posto BDP-a.

Od tri vodeće rejting agencije, sada Fitch drži hrvatski rejting jedan stupanj ispod investicijske razine, a S&P i Moody's dva stupnja ispod, pri čemu S&P drži izglede pozitivnima, što znači da je potreban samo jedan korak prema povećanju i samog rejtinga, a Moody's stabilnima.

  • +23
Ministar financija Zdravko Marić rekao je da su rezultati fiskalne politike iznad očekivanja rejting agencija Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić