iranski ministar rada:

'Očekujem hrvatske investicije u Iran'

27.06.2017 u 16:03

Bionic
Reading

Gospodarska suradnja Hrvatske i Irana može se znatno unaprijediti za što postoji velik prostor, istaknuto je u utorak na Hrvatsko-iranskom gospodarskom forumu održanom u sklopu posjeta iranskog gospodarskog izaslanstva Hrvatskoj.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić kazao je da postoji istinska zainteresiranost za značajnije jačanje gospodarskih odnosa Hrvatske i Irana te da je forum dokaz iznimne političke namjere u tom smjeru.

Prošlogodišnjim posjetom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Iranu, istaknuo je Pavić, učinjeni su znatni pomaci u razvoju prijateljskih odnosa i stvaranju temelja za poboljšanje gospodarske suradnje. Iransko-hrvatski gospodarski forum tada je u Teheranu okupio više od 200 iranskih i hrvatskih gospodarstvenika, podsjetio je Pavić. Ocijenio je da je potpisivanjem ugovora o gospodarskoj suradnji uspostavljen okvir za širenje i razvoj gospodarskih odnosa.

Kako je naglasio, na jučerašnjem sastanku kojem je nazočila potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić te iranski ministar rada i socijalnoga sustava Ali Rabiei, zacrtani su mnogi ciljevi, a jedan od njih je uspostava platnog prometa između dviju država.

  • +2
Susret Martine Dalić i iranskog ministra rada Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Pavić je iranskog ministra upoznao s paketom mjera aktivne politike zapošljavanja 'Od mjere do karijere'. Kako je napomenuo, osim industrije, energetike, prometa i infrastrukture te potencijala suradnje u kulturi i turizmu, prilika za suradnju postoji upravo i u razmjeni modela reformi.

Iranski ministar Ali Rabiei istaknuo je da Iran nakon prekida sankcija i izlaska iz dugogodišnje međunarodne izolacije planira stvoriti 3,2 milijuna novih radnih mjesta, a da su za to potrebna ulaganja od oko 220 milijardi dolara.

Ustvrdio je da su mogućnosti za gospodarsku suradnju velike te kako očekuje da će i hrvatske tvrtke ulagati u Iran koji je sada otvoreno cijelom svijetu.