BUĐENJE GOSPODARSTVA

Očekuje se rast potrošnje 19. mjesec zaredom

03.05.2016 u 08:26

Bionic
Reading

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u utorak prvu procjenu prometa u trgovini na malo u ožujku, a makroekonomisti očekuju nastavak rasta potrošnje već 19. mjesec zaredom, i to brži nego mjesec dana prije.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuju rast potrošnje u ožujku za 4,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 4 do 4,5 posto.

Pokažu li se procjene točne, bio bi to brži rast nego u veljači, kada je promet u trgovini na malo porastao 3,2 posto na godišnjoj razini.

Tako bi se nastavio višemjesečni trend pozitivnih kretanja, s obzirom da je pad potrošnje posljednji puta zabilježen u kolovozu 2014. godine.

Rast potrošnje 19 mjeseci zaredom nije zabilježen od kada DZS vodi te podatke.

'Očekujemo nastavak rasta prometa od trgovine na malo, pri čemu će pozitivan utjecaj imati nastavak rasta plaća, predblagdanska potrošnja za Uskrs i raniji početak turističke sezone', navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Osim ranijeg termina uskrsnih blagdana, pozitivno bi na potrošnju u ožujku trebao utjecati rasta plaća.

Prema podacima DZS-a, prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama isplaćena za veljaču iznosila je 5.652 kune, što je realno 1,5 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec.