FORUM U DAVOSU

Očekuje se produljena recesija

28.01.2009 u 15:40

Bionic
Reading

Pesimistične gospodarske prognoze dominiraju na godišnjem sastanku svjetske poslovne i političke elite u Davosu, švicarskom skijaškom odmaralištu, gdje se jednom u godini okupe vodeći ljudi svjetskoga gospodarstva i politike kako bi raspravljali o gorućim problemima

Ove godine, promišljat će se o tome kako će svijet izgledati nakon globalne krize, najveće nakon Velike depresije.

Delegati okupljeni u Davosu dijele uvjerenje da gospodarski oporavak nije ni blizu. Lars Thunnel, čelnik Međunarodne financijske korporacije (IFC), dijela Svjetske banke za razvoj privatnog sektora, kazao je kako očekuje nastavak gospodarskih problema izazvanih kreditnom krizom.

'Mislim da iskustvo i neka istraživanja pokazuju da će to potrajati još niz godina', kazao je Thunell.

Stephen Schwarzman iz investicijske grupacije Blackstone Group, smatra da je u proteklih pet kvartala uništeno više od 40 posto svjetskog bogatstva.

Sumorno raspoloženje potvrđuje i istraživanje konzultantske tvrtke PricewaterhouseCoopers, prema kojemu je povjerenje čelnika vodećih svjetskih kompanija potonulo na novu najnižu razinu pod pritiskom očekivanja produljene recesije.

Ispitivanje je pokazalo da na globalnoj razini samo 21 posto izvršnih direktora kompanija vjeruje u rast prihoda u idućih 12 mjeseci.

Danas će na sastanku govoriti kineski premijer Wen Jiabao i ruski Vladimir Putin, a najavljen je dolazak više od 40 šefova država među kojima i Gordon Brown, Jose Manuel Barroso i Angela Merkel.

Među brojnim gospodarstvenicima, u diskusijama će sudjelovati i američki kompjutoraš Michaell Dell, medijski mogul Rupert Murdoch, direktori Nestlea i Renault-Nissana.

Iako je posrnuli bankarski sektor neizostavna tema Davosa te bi njihova izlaganja sigurno bila najzanimljivija, na sastanku se neće pojaviti bivši direktor Merrill Lyncha John Tain, šef Citigroupa Vikram Pandit, ni nekadašnji šef Lehman Brothersa Richard Fuld