19. MJESEC ZA REDOM

Očekuje se nastavak pada potrošnje

31.05.2010 u 10:27

Bionic
Reading

Zbog realnog pada plaća i slabljenja kreditne aktivnosti prema stanovništvu, procjenjuje se da je i u travnju, već 19. mjesec zaredom, potrošnja pala, a bez jačanja potrošnje teško je za očekivati oporavak gospodarstva.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će danas prvu procjenu o prometu u trgovini na malo u travnju, koja će najvjerojatnije pokazati da je potrošnja pala već 19. mjesec zaredom.

U ožujku je ugodno iznenadio pad potrošnje od samo 2,8 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je najmanja stopa pada potrošnje u posljednjih 18 mjeseci.

No, makroekonomisti procjenjuju da će pad potrošnje u travnju ipak biti nešto veći nego u ožujku.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi, procjenjuje da je u travnju promet u maloprodaji pao između 3,3 i 5,3 posto. U prosjeku, očekuju pad od 4,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Razlog su tome, kako navode u anketi, smanjenje raspoloživog dohotka, negativni trendovi na tržištu rada, realni pad plaća i slabljenja kreditne aktivnosti prema stanovništvu.

Doduše, u travnju je broj nezaposlenih, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, pao za gotovo 10.000 osoba, ili 3,1 posto, u odnosu na ožujak.

Međutim, broj zaposlenih porastao je u istom mjesecu za otprilike 4.200 osoba, ili za 0,3 posto u odnosu na ožujak, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

'Pad prometa u trgovini na malo očekujemo zbog smanjenja raspoloživog dohotka, negativnih trendova na tržištu rada, visoke razine potrošačkog pesimizma, kao i sve češćih najava poskupljenja administrativno utvrđenih cijena, što suzbija rast potrošnje stanovništva i povećanje prometa u trgovini na malo', navodi jedan od makroekonomista.

Posljednjih se mjeseci smanjuju i plaće, na godišnjoj razini. Tako je u ožujku neto plaća iznosila 5.359 kuna, što je realno za 1 posto manje nego u istom lanjskom mjesecu.

'Uz to, treba računati na još jedan nepovoljni čimbenik. Kako je u ožujku zabilježen manji pad potrošnje od očekivanja, izgledno je da se dio ovogodišnje uskršnje potrošnje realizirao tijekom ožujka. S obzirom na drugačije termine uskrsnih blagdana ove i prošle godine, viša prošlogodišnja baza tako bi mogla pridonijeti i snažnijem padu potrošnje u travnju', navodi jedan od makroekonomista u anketi.