SAV NERED DOŠAO NA NAPLATU

Obračun Ine i Vlade preko Petrokemije

09.11.2009 u 08:43

Bionic
Reading

Petrokemija od Ine plin kupuje po cijeni 50 posto nižoj od cijene po kojoj Ina uvozi plin i devet posto nižoj od cijene plina po kojoj ga Ina prodaje nekim drugim povlaštenim kupcima. Petrokemijina povlaštena cijena plina čak je 40 posto niža od cijene po kojoj Ini plin plaćaju opskrbljivači tarifnih kupaca

O ovim brojkama bruje kuloari Ine i mađarskog Mola i sve su glasniji nakon što su pregovori Ine i Vlade o izdvajanju plinskog biznisa iz Ine blokirani, piše Jutarnji list.

Ina Grupa u prvih je devet mjeseci ostvarila neto gubitak od 167 milijuna kuna. Plinski biznis tom je gubitku pridonio iznosom od 714 milijuna kuna. Petrokemija, tvrtka u većinskom državnom vlasništvu kao jedan od najvećih povlaštenih kupaca jedan je od najvećih generatora tog gubitka. Ovakav stav koji neslužbeno guraju iz Ine odgovor je Petrokemiji na njezino organiziranje Stožera za obranu potaknuto Ininom odlukom da smanji, a potom i obustavi isporuku plina po do sada važećem ugovoru s povlaštenom cijenom.

Petrokemija je u prvih devet mjeseci poslovala s gubitkom od 152,4 milijuna kuna. Poslovanje je pogođeno rastom ulaznih cijena prijevoza i sirovina koje su lani porasle od 83 do čak 296 posto. Niska cijena plina posljednja je Petrokemijina slamka za koju se drži i zahvaljući kojoj uspijeva udovoljiti zahtjevima Vlade za održavanjem relativno stabilne cijene mineralnih gnojiva o kojoj ovisi cijena poljoprivrednih proizvoda.

Nemogućnost Ine da s Vladom dogovori izdvajanje plinskog biznisa i subvencioniranje povlaštenih potrošača plina prebaci na teret državnog proračuna dovodi Petrokemiju, njezine zaposlenike i oko 6.000 njezinih malih dioničara u veliki problem.

No, s druge strane iz Ine, koja s Vladom vodi neobjavljeni rat, tiho se plasira druga strana priče. Uprava Petrokemije, prema toj priči, prenosi Jutarnji list, pokušava vlastite gubitke i neracionalnost u poslovanju prebaciti na teret Ininih dioničara i radnika. Naime, ističe se da Inine gubitke na plinu na kraju snose njezini zaposlenici, pa se postavlja pitanje čija će radna mjesta Vlada smatrati važnijima. Ona u Petrokemiji gdje je većinski vlasnik ili ona u Ini gdje je drugi najveći dioničar? Vodstvo Ine smatra da oni nisu dužni preko Petrokemije subvencionirati hrvatsku poljoprivredu, dok Petrokemija više ne uspijeva izvozom kompenzirati povlaštenu cijene mineralnih gnojiva za hrvatske potrošače.