tržište rada

Obnova još nije ni počela, a građevinari upozoravaju na ozbiljan problem

28.03.2021 u 19:52

Bionic
Reading

Razmjeri štete od potresa u metropoli, a zatim i na Banovini iznimno su veliki. U Zagrebu i okolici procijenjena je na 86 milijardi kuna, na Banovini na 41,6 milijardi - što je ukupno oko 128 milijardi kuna. U obnovi će veliku ulogu imati domaći građevinski sektor u kojem kažu da se ne boje strane konkurencije te da im je najveći problem radna snaga, po koju moraju ići čak na Daleki istok

Zlatko Prosinečki, predsjednik Ceha graditeljstva pri Hrvatskoj obrtničkoj komori oslanja se na lokalne radnike. Ponosan je na kolege koji za kvalitetu radova jamče položenim majstorskim ispitom pa ne trebaju zapošljavati ovlaštene inženjere.

'Pokušavam radit' s našim ljudima koje imamo na tržištu, snalazim se kol'ko mogu, a toliko i posla radim koliko imam kapaciteta za napraviti', rekao je za HRT.

Računa na obnovu manje oštećenih kuća i zgrada. Udruži li se nekoliko obrtnika, mogu se natjecati, kaže, i za veće poslove, dok će najsloženije objekte obnavljati i graditi najveće tvrtke. Za njih radnika nema dovoljno, čak ni u susjednim zemljama.

Zlatko Sirovec, predsjednik Uprave Tehnike kaže da potraga za radnicima obično krene od Bangladeša, Nepala, Filipina.

' Mi konkretno, Tehnika, imamo Ukrajince, imamo 49 Ukrajinaca i još nam ih dolazi', rekao je.

  • +3
Građevinarstvo Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Promijenjenim Zakonom o strancima uvoz radne snage u Hrvatsku je olakšan, kažu u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

'Ja vjerujem da će do kraja ove godine i iduću godinu nama sigurno nedostajati negdje oko 20 tisuća radnika na godini, a kako bude obnova kontinuirano dalje išla, to će biti sve više i više', izjavila je Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet.