SINIDKAT POLJOPRIVRDE

Obje SDP-ove vlade su drastično oštetile radnike

13.12.2013 u 13:37

Bionic
Reading

Predsjednik Sindikata poljoprivrede Šimo Orešković izjavio je danas da je stanje u gospodarstvu katastrofično, posebice u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, ali to nije ništa u odnosu na ono što nas čeka iduće godine, zbog čega su sindikati krenuli s pripremama za referendumsko izjašnjavanje o generalnom štrajku.

Na konferenciji za novinare Orešković je rekao da postojeće stanje generira daljnju nezaposlenosti i nesigurnost radnih mjesta, pri čemu se i ove godine očekuje uvoz prehrambenih proizvoda u iznosu većem od dvije milijarde dolara, posebice proizvoda koji se i kod nas mogu proizvesti bez poteškoća, poput svinjskog mesa i mlijeka.

Od 2008. godine u realnom sektoru izgubljeno je oko 180.000 radnih mjesta, a iznos za otplatu kamata narastao je sa četiri milijarde na 14 milijardi kuna, upozorio je.
Orešković drži kako domaće gospodarstvo, u postojećim okolnostima, ne može biti konkuretno inozemnoj konkurenciji, a da se pri tome smanjuju prava radnika i rade se pritisci na kolektivne ugovore.

Cilj je referendumskog izjašnjavanja o općem štrajku, koje će se održati od 13. do 17. siječnja, očuvanje prava iz postojećeg Zakona o radu, istaknuo je Orešković ocijenivši neprimjerenim da Vlada 'i dalje donosi štetne zakone za hrvatske radnike'.

Ustvrdio je da će se, ako ga radnici na referendumu podrže, opći štrajk nastojati organizirati tako da se u sadašnjoj teškoj situaciji ne našteti dodatno proizvodnji, ali se na tome neće stati.

Ako Vlada i Hrvatski sabor usvoje izmjene Zakona o radu bez dogovora sa socijalnim partnerima, onda će taj zakon izmijeniti neka druga Vlada, zaprijetio je Orešković.'Ako Vlada ipak usvoji Zakon o radu nećemo stati samo na prosvjedima. Ako neće ova Vlada, izmijenit će zakon druga Vlada. Nije nitko bogomdan, pa nije ni ova Vlada i ako se pita radnike, onda ova Vlada sigurno nije zaslužila svoj mandat odraditi do kraja', izjavio je Orešković.

Rekao dao su Vlade koje je predvodio SDP već dva puta drastično oštetile radnike, i to 2003. godine, kada se također mijenjao Zakon o radu, te ove godine.