PRETVARANJE DUGOVA U KAPITAL

O sudbini Ingre odlučuju banke i fondovi

10.11.2010 u 12:15

Bionic
Reading

Program dokapitalizacije Ingre, koji je jučer najavljen na Burzi, danas su iz ove prezadužene građevinske tvrtke pojasnili novinarima na briefingu. Uspije li dokapitalizacija, većinski vlasnik Ingre postat će banke i mirovinski fondovi

Još se ne zna kako će izgledati vlasnička struktura Ingre nakon dokapitalizacije kojom se planira prikupiti 300 milijuna kuna, no jasno je da će banke i mirovinski fondovi odlučiti o sudbini ove građevinske tvrtke. Ili će prihvatiti dokapitalizaciju, pa će postati većinski vlasnici Ingre (66 posto), ili će dokapitalizacija propasti, a onda bi se Ingra, s obzirom na golem iznos dugovanja, mogla naći pred stečajem.

Postojeći dioničari bit će isključeni iz dokapitalizacije, nove dionice bit će ponuđene postojećim vjerovnicima: Ingrinim dobavljačima bit će ponuđeno da pretvore 50 milijuna kuna potraživanja u dionice, vlasnicima obveznica 200 milijuna kuna i vlasnicima komercijalnih zapisa 83 milijuna kuna. Sudbina Ingre, odnosno uspjeh dokapitalizacije koja je nužna da bi se olakšao financijski položaj prezadužene tvrtke, u rukama je vlasnika obveznica, a to su banke i mirovinski fondovi (RBA, RBA mirovinski fond, Croatia osiguranje i PBZ CO mirovinski fond).

'Imovina Ingre znatno je veća od obaveza. Osim zagrebačke Arene, čija vrijednost nije upitna, imamo brojne nekretnine vrijedne više od 200 milijune eura: poslovnu zgradu u Zagrebu, na Žitnjaku, u Dubrovniku, Alžiru, Moskvi, dok ukupni dug iznosi oko milijardu kuna', kazao je Igor Oppenheim, predsjednik uprave Ingre.

Gubitak u poslovanju Ingre u ovoj godini iznosi 36 milijuna kuna, ali u tvrtki ističu da su uložili 30 milijuna kuna u otvaranje ureda i promociju kompanije na stranim tržištima, što je osnova za nove poslove.

Svježeg kapitala u ovoj dokapitalizaciji zasad neće biti, no Oppenheim je kazao da postoji mogućnost druge dokapitalizacije u 2010, vrijedne 150 milijuna kuna, u kojoj bi se mogao pojaviti strateški partner. 'No konkretnih dogovora sa strateškim partnerom još nemamo, postoji od ranije interes investicijskih fondova', zaključio je Oppenheim.