PRETVARANJE DUGOVA U KAPITAL

O sudbini Ingre odlučuju banke i fondovi

Igor Oppenheim Ingra

Igor Oppenheim Ingra

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Program dokapitalizacije Ingre, koji je jučer najavljen na Burzi, danas su iz ove prezadužene građevinske tvrtke pojasnili novinarima na briefingu. Uspije li dokapitalizacija, većinski vlasnik Ingre postat će banke i mirovinski fondovi

Još se ne zna kako će izgledati vlasnička struktura Ingre nakon dokapitalizacije kojom se planira prikupiti 300 milijuna kuna, no jasno je da će banke i mirovinski fondovi odlučiti o sudbini ove građevinske tvrtke. Ili će prihvatiti dokapitalizaciju, pa će postati većinski vlasnici Ingre (66 posto), ili će dokapitalizacija propasti, a onda bi se Ingra, s obzirom na golem iznos dugovanja, mogla naći pred stečajem.

Postojeći dioničari bit će isključeni iz dokapitalizacije, nove dionice bit će ponuđene postojećim vjerovnicima: Ingrinim dobavljačima bit će ponuđeno da pretvore 50 milijuna kuna potraživanja u dionice, vlasnicima obveznica 200 milijuna kuna i vlasnicima komercijalnih zapisa 83 milijuna kuna. Sudbina Ingre, odnosno uspjeh dokapitalizacije koja je nužna da bi se olakšao financijski položaj prezadužene tvrtke, u rukama je vlasnika obveznica, a to su banke i mirovinski fondovi (RBA, RBA mirovinski fond, Croatia osiguranje i PBZ CO mirovinski fond).

'Imovina Ingre znatno je veća od obaveza. Osim zagrebačke Arene, čija vrijednost nije upitna, imamo brojne nekretnine vrijedne više od 200 milijune eura: poslovnu zgradu u Zagrebu, na Žitnjaku, u Dubrovniku, Alžiru, Moskvi, dok ukupni dug iznosi oko milijardu kuna', kazao je Igor Oppenheim, predsjednik uprave Ingre.

Gubitak u poslovanju Ingre u ovoj godini iznosi 36 milijuna kuna, ali u tvrtki ističu da su uložili 30 milijuna kuna u otvaranje ureda i promociju kompanije na stranim tržištima, što je osnova za nove poslove.

Svježeg kapitala u ovoj dokapitalizaciji zasad neće biti, no Oppenheim je kazao da postoji mogućnost druge dokapitalizacije u 2010, vrijedne 150 milijuna kuna, u kojoj bi se mogao pojaviti strateški partner. 'No konkretnih dogovora sa strateškim partnerom još nemamo, postoji od ranije interes investicijskih fondova', zaključio je Oppenheim.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi