PODRAVKA, KONČAR...

Otkrivamo koliko su mirovinci potrošili na domaće kompanije

14.06.2016 u 11:37

Bionic
Reading

Dok u zemlji traje teška kriza vlasti, Sabor je raspravljao o prošlogodišnjim izvještaju o radu obveznih mirovinskih fondova. Saborske zastupnike zanimalo je kako su mirovinski fondovi kupili 20 posto dionica Končara, za što su platili 360 milijuna kuna, no ponovno su se i čule zamjerke o radu mirovinaca, a potezalo se i pitanje ukidanja drugog stupa mirovinske štednje

Činjenica je da četiri mirovinska fonda u Saboru tradicionalno prolaze vrlo loše – kada ulažu u dionice domaćih tvrtki, poput Končara, propitkuje se po kojoj su cijeni kupili udjele i koje su im namjere. Kada političari ne mogu pronaći ulagače i kupce za domaće tvrtke, ponovno su krivi mirovinci 'zato što ne ulažu u Hrvatsku' i spočitava im se što troše novac u inozemstvu.

Konkretno, četiri domaća mirovinska fonda upravljaju s oko 75 milijardi kuna. Od toga 66 milijardi kuna ili 88 posto svoje imovine potrošili su u Hrvatskoj – uglavnom u državne obveznice (55 milijardi kuna). U dionice, dakle u udjele u hrvatskim tvrtkama, mirovinci su uložili gotovo osam milijardi kuna.

U dionice i ostale vrijednosne papire u stranim zemljama, uloženo je 8,8 milijardi kuna.

Budući da je cilj šefova mirovinskih fondova da svojim članovima (ima ih 1,7 milijuna) zarade što više novca za umirovljenje, logično je da oni od kompanija u kojima imaju vlasništvo zahtijevaju određeni povrat na uloženo. U prošlosti su imali i debakle, poput ulaganja u dionice građevinskih tvrtki, no sve u svemu, ukupan prinos od

njihova osnivanja 2002. godine iznosi više od pet posto.

Što se tiče slučaja Končar i tvrtke Končar Elektroindustrija, poznato je da mirovinci nisu u toj tvrtki od jučer. Nakon države, drugi najveći vlasnik te tvrtke je PBZ/CO mirovinski fond s 16,37 posto udjela. Slijedi AZ fond s 14,5 posto, Erste plavi ima 12,44 posto dok Raiffeisen mirovinski ima 1,88 posto vlasništva.

AZ Fond, kojeg vodi Dinko Novoselec je najveći domaći mirovinski fond s 30 milijardi kuna imovine. Osim Končara, puno su uložili u Podravku (12,68 posto) te Luku Rijeka (14,24 posto).

Drugi najveći je Raiffeisen, kojeg vodi Damir Grbavac, s imovinom od 23 milijarde kuna. Taj je fond vlasnik deset posto zagrebačkog hotelijera HUP-a, a vrlo su blizu deset posto vlasništva u Atlantic grupi i Ericssonu Nikoli Tesli.

Po veličini, slijedi PBZ/CO Dubravka Štimca s 12 milijardi kuna imovine i već spomenutim udjelom u Končaru, te po deset posto dionica Podravke i Tankerske Next Generation. Dionice istih tvrtki vole i u Erste Plavom, kojeg vodi Petar Vlaić i koji pod upravom ima deset milijardi kuna.