TEDESCHI KOD BOLKOVIĆA

'Nudili su mi premijersku poziciju. Nisam kukavica, ali ne ulazim u avanture koje imaju minimalnu šansu za uspjeh'

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 08.05.2018 11:31
  • Objavljeno 08.05.2018 u 10:28
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Emil Tedeschi, osnivač i vlasnik Atlantic grupe, gostovao je u emisiji Romana Bolkovića '1 n 1' na HRT-u. Govorio je o tome kako danas gleda na premijersko razdoblje svoga prijatelja Zorana Milanovića, što misli o Živom zidu, populizmu i njegovim perspektivama te je li mu blizak izravan politički angažman

Za razliku od većine domaćih biznismena, Tedeschi se ne ustručava komentirati razne društvene fenomene. Kaže kako je to njegova obaveza kao pripadnika poslovne elite.

'Neću biti pretenciozan ako kažem da sam pripadnik poslovne elite. Samim tim sam i pripadnik društvene elite ove male Hrvatske. Smatram da postoji odgovornost elita. Nekad su govorili da plemstvo obavezuje. Moja pozicija me obvezuje da napravim nešto', rekao je Tedeschi.

Istaknuo je kako je odgojen u antifašističkom duhu. Na političkoj ljestvici vidi se u lijevom centru, iako ima i neke konzervativne stavove.

'Pozivan sam od svih relevantnih političkih stranaka da se uključim u njihov rad. Hrvatska je podijeljena na lijevo i desno. Zbog toga se uvijek raspravlja o nekoliko istih tema - Drugom svjetskom ratu, odnosu Hrvatske prema bivšoj Jugoslaviji, poziciji Crkve u društvu… U toj podjeli sam lijevi centar. Ako uzmete moj odnos prema obitelji, a 26 godina sam u harmoničnom braku i odgajam djecu da budu normalni, skromni ljudi u zemlji koja ima najveći broj rastava, onda sam izrazito konzervativan', izjavio je Tedeschi.

Otkrio je kako su mu nudili da bude gradonačelnik, čak i premijer Vlade, ali je sve to odbio.

  • +40
  • +37

Sva lica Emila Tedeschija

Izvor: Screenshot / Autor: Atlantic Grupa

'Ne zanima me politički angažman. Odgovoran sam prema tvrtki koju vodim i prema našim dioničarima. Mislim da se političar ne postaje preko noći. Sve što znam o upravljanju i odnosu s ljudima mislim da ne bih mogao realizirati u politici. Nisam kukavica. Ali ne volim preuzimati na sebe avanturu za koju znam da su minimalne šanse da će polučiti uspjeh', objasnio je Tedeschi.

Situacija u SDP-u nakon odlaska Zorana Milanovića, smatra on, nije dobra. Smatra kako na političkoj sceni nedostaje čovjek takvog formata kao Milanović, iako nije dobro odradio svoju premijersku ulogu.

'Milanović je izrazito inteligentan i obrazovan čovjek. Imao je velike mogućnosti i dobre političke karte, ali ni približno nije realizirao svoje potencijale. Osobito se nije proslavio u kadroviranju. Tu je trebao imati više hrabrosti. U prvoj godini je nešto napravio, a zatim je dvije godine prespavao. Kad se probudio, vukao je neke poteze koje ja ne bih vukao', rekao je Tedeschi.

  • +5
  • +2

Zoran Milanović i Emil Tedeschi na otvorenju tvornice Atlantic grupe

Izvor: tportal.hr / Autor: Luka Filipović

Anarhizma i populizma se, kaže, grozi.

'To je put u pakao. I to ne vođen dobrim namjerama, već lošim. Neznanjem, neobrazovanjem… Sad čujem prijedlog da se izađe iz EU-a. Treba se prestati baviti demagogijom i prodavanjem magle', naglasio je Tedeschi.

Vjeruje da će doći do nagodbe Agrokorovih vjerovnika i misli da je to moguće ostvariti u zakonskom roku do 10. srpnja. Istaknuo je da je donošenje Zakona o izvanrednoj upravi bilo nužno.

'U toj nagodbi će sigurno biti više i manje zadovoljnih, ali uvijek se moramo vratiti na početak i ono što bi bilo da taj zakon nije donesen. Bila bi serija nekontroliranih stečaja, a utjecaj i važnost Agrokora za hrvatsko gospodarstvo su nemjerljivi i jednim odnosom jedne kompanije na jednu nacionalnu kompaniju u Europi', rekao je Tedeschi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!