MODERNA POLJOPRIVREDA

Mate Rimac širi biznis: Uložio je u Gruntek, prvi hrvatski digitalni vrt

18.07.2022 u 12:51

Bionic
Reading

Prvi digitalni vrt Gruntek ima novog investitora - vrtovima budućnosti pridružio se Mate Rimac, kojem je to prvi agro projekt u koji ulaže. Rimac je finalizirao svoje ulaganje, a Gruntek tako postaje prva Rimčeva zelena agro investicija. Suradnja je poseban poticaj u vidu Gruntekovih planova za širenje na inozemno tržište

Rimac je ranije s Tomislavom Matićem i fondom SQ Capital uložio u hrvatski startup Codemap, prvu svjetsku talent platforma za no-code/low-code, zaključivši investiciju od 1,7 milijuna kuna, a s ciljem širenja u SAD.

Iznos Rimčeva ulaganja u Gruntek nije poznat. Iz Grunteka ističu da su korak bliže ostvarivanju velikih planova za stvaranje zelenije i održivije budućnosti jer potiču urbano stanovništvo da nabavlja organsko povrće direktno od proizvođača, bez posrednika, čime se između ostalog ne stvara otpad od pakiranja i bacanja viškova hrane iz maloprodaje, što je neizbježno u trgovačkim lancima.

'Naši korisnici prihvaćaju prirodne proizvode onakve kakvi rastu u njihovom vrtu, tako da je otpad nastao od hrane za nas nepoznanica', poručuje osnivač projekta Gruntek Tino Prosenik.

Podsjetimo, prvi vrtovi budućnosti u svijetu omogućuju svojim korisnicima da preko web aplikacije digitalno sade sadnice i upravljaju svojim vrtom, a potom uživaju u stvarnom organskom povrću, u međuvremenu prateći sve poljoprivredne aktivnosti putem mobilnih telefona.

Konzumacija ekoproizvoda, kao i svjesnost o potrebi suzbijanja stvaranja otpada od hrane i pakiranja, u Hrvatskoj je minimalna u usporedbi sa zapadnoeuropskim zemljama. U Grunteku vjeruju da bi slični projekt, uz pomoć ulagača poput Mate Rimca, mogli potaknuti svijest kod građana o ubrzanju tehnologije kako bi se i Hrvatska mogla početi približavati europskim normama.

Cijelu priču o Grunteku, odnosno počecima projekta, pročitajte u reportaži tportala.

  • +16
Gruntek Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić