SVJETSKE BURZE

Novi pad cijena nafte: crno zlato četiri posto jeftinije

25.07.2016 u 08:28

Bionic
Reading

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale oko 4 posto, skliznuvši blizu najnižih razina u dva mjeseca, nakon novih naznaka da je proizvodnja i dalje znatno veća od potražnje

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 4 posto, na 45,69 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,8 posto, na 44,19 dolara.

Premda se rast američkog gospodarstva ubrzava, nakon usporavanja u prvom tromjesečju, potražnja za naftom u SAD-u nije toliko snažno koliko su se ulagači nadali.

Podaci američke vlade pokazuju da su zalihe sirove nafte dosegnule rekordnih 519,5 milijuna barela za ovo doba godine. Ukupno su zalihe sirove nafte i naftnih proizvoda porasle u SAD-u za 2,6 milijuna barela, na rekordnih 2,08 milijardi barela, a rast su zabilježile i zalihe benzina, za 911 tisuću barela.

Zalihe naftnih proizvoda porasle su također u Europi i Aziji, što ukazuje na nedovoljno snažnu potražnju za postojeću razinu proizvodnja.

Iako su mnogi očekivali ublažavanje prekomjerne ponude u svijetu u kratkom roku, ogromne količine nafte još se nalaze na tankerima na moru i skladištima na kopnu.

‘Priča o uravnoteženom tržištu nafte u drugoj polovici 2016. zasad je iluzija. Opskrba se može još povećati u kratkom roku uz ponovno uspostavljanje prekinute proizvodnje i veću proizvodnju na Bliskom istoku, dok se u Aziji očekuje usporavanje rasta potražnje’, kaže Giovanni Staunovo, analitičar u UBS-u.