genijalna ideja

Prvi koraci: El Salvador krenuo s inovativnom metodom rudarenja bitcoina kakva nije viđena nigdje na svijetu

02.10.2021 u 10:00

Bionic
Reading

Srednjoamerička država El Salvador iskopala je 0,00599179 bitcoina, tržišno vrijednog 269 dolara, koristeći energiju iz vulkana.

Predsjednik Najib Bukele, koji je svoju političku budućnost obećao nacionalnim eksperimentom s bitcoinima, sinoć je tvitnuo kako je ovo "početak putovanja zemlje u rudarstvo bitcoina na vulkanski pogon", prenosi CNBC.

Bukele je u utorak objavio atraktivan video teaser od 25 sekundi koji prikazuje veliki kamion vladine marke s mnogo opreme za rudarenje bitcoina, tehničare koji instaliraju i povezuju rudare ASIC-a te krajolik elektrane s više antena u gustoj šumi koja graniči s vulkanom.

Video, koji je postao viralan s više od 2,3 milijuna pregleda, jednostavno se naziva "Prvi koraci".

Ako ova država u Srednjoj Americi doista na ovaj način vadi bitcoine, to će značiti da je Bukele ispunio obećanje izgovoreno u lipnju, kada je rekao da je naredio državnoj tvrtki za geotermalnu energiju LaGeo da "napravi plan za ponudu rudarskog postrojenja #bitcoin" s vrlo jeftinom, 100 posto čistom, 100 posto obnovljivom energijom i nultom emisijom iz naših vulkana ”.

  • +2
Prosvjed protiv kriptovaluta u Salvadoru Izvor: EPA / Autor: Rodrigo Sura

U tweetu Bukele je naznačio da je ovaj projekt još uvijek u tijeku te da je nova rudarska oprema u procesu "testiranja i instaliranja".

El Salvador se doslovno naziva "zemljom vulkana", a geotermalna energija već čini gotovo četvrtinu njegove domaće proizvodnje energije, prema službenim podacima.