vjerovničko vijeće

Novi bočni udar na Ramljaka: Nezadovoljni i dobavljači

01.02.2018 u 18:09

Bionic
Reading

Premda je Trgovački sud prihvatio prijedlog izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka za formiranje stalnog Vjerovničkog vijeća koje bi trebalo imati ključnu ulogu u koncipiranju nagodbe vjerovnika, postoje brojne prepreke za izbor članova vijeća

Osporavanja pojedinih tražbina i nezadovoljstvo pojedinih skupina vjerovnika mogli bi znatno otežati formiranje vjerovničkog vijeća, a samim time i kvalitetnu pripremu nagodbe.

Podsjetimo, vjerovnici su svrstani u pet skupina ovisno o pravnom i ekonomskom položaju. U skupini A su vjerovnici s čvrstim osiguranjima na imovini, u skupini B su imatelji obveznica, u skupini C sudionici roll-up kredita, u skupini D vjerovnici s jamstvima i sudužništvima, a u skupini E vjerovnici bez ikakvih osiguranja.  

Skupina B, koja je previđena za vlasnike obveznica, trenutno je prazna jer je Adris grupa osporila tražbine vjerovnika koji sudjeluju u roll-up kreditu u dijelu u kojem su im prijavljene tražbine podmirene roll-upom. Naime u Adrisu smatraju da fond Knighthead i drugi imatelji obveznica, kojima su pretvaranjem u roll-up kredit obveznice otkupljene, ne bi trebali biti zastupljeni u vjerovničkom vijeću.

Tim više što su sudionici roll-up kredita dobili svoju skupinu (C), u kojoj su im priznata potraživanja u visini police roll-up kredita, a koja se odnose na potraživanja nastala do aktiviranja lex Agrokora.  

Nezadovoljni Ramljakovim načinom formiranja vjerovničkih skupina su i dobavljači koje smeta to što nisu dobili zasebnu skupinu, već su ih svrstali u istu skupinu s faktoring kućama i drugim nefinancijskim vjerovnicima, poput državnih tvrtki i komunalnih poduzeća.

Dobavljače brine i to što su iznad njih po pravima neosigurani financijski vjerovnici s pet i više jamstava ili sudužništava. Takav model razvrstavanja upućuje na to da će dobavljači pretrpjeti veći otpis od neosiguranih bankara.

Stoga je, kako doznaje Jutarnji list, udruga dobavljača na sastanku u srijedu odlučila podržati dobavljače koji ulože prigovor izvanrednoj upravi Agrokora i Trgovačkom sudu na rješenje o formiranju skupina vjerovnika.

  • +10
Dobavljači su razočarani jer nisu dobili zasebnu skupinu Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Podsjetimo, izvanredni povjerenik priznao je tražbine vjerovnika u iznosu od 41,45 milijardi kuna, a osporio u iznosu od 16,43 milijarde kuna. Vjerovnici su pak međusobno osporili tražbine u iznosu od 10,4 milijarde kuna, iz čega proizlazi da je ukupno utvrđenih glavnih tražbina za sada (prije okončanja parničnih postupaka) 31,04 milijarde kuna.

Najveći pojedinačni vjerovnik kojemu su osporene tražbine je ruski Sberbank. On bi se trebao naći u skupini D, ali neizvjesno je hoće li Trgovački sud prihvatiti njegovu žalbu ili će morati pokrenuti parnicu. Ista stvar je i s ostalim osporenim potraživanjima.

S obzirom na to da parnice za priznavanje tražbina mogu potrajati mjesecima, upitno je kako će funkcionirati nepotpuno vjerovničko vijeće i hoće li se na kraju steći uvjeti za izglasavanje nagodbe do 10. travnja ili najkasnije do 10. srpnja ove godine.