TRAŽE NJEGOVU SMJENU

Udruga malih dioničara pokazala papir koji teško optužuje Ramljaka

31.01.2018 u 13:07

Bionic
Reading

Udruga malih dioničara Agrokora u srijedu je objavila dokument o sindiciranom kreditu Agrokoru vrijednom 100 milijuna eura iz rujna 2016. godine iz kojeg je vidljivo da kompanije poput Belja, Jamnice ili Leda nisu smjele preuzimati jamstva za kredite u njegovom punom iznosu

Zbog toga, izvanredna uprava Agrokora, na čelu s Antom Ramljakom mogla je osporiti ta jamstva (koja su teška oko 20 milijardi kuna), jer nema zakonske mogućnosti da jamstva idu preko visine temeljnog kapitala kompanije. 

Purko je prezentirao dokument o kreditu između banaka i Agrokor iz kojeg se vidi da su jamstva ograničena samo na razinu dobiti povezanih tvrtki, odnosno bez odobrenja Glavnih skupština ne mogu zadirati u temeljni kapital Jamnice ili Leda. 

Purko sada traži Ramljakovu smjenu jer se nije smjelo dogoditi da iste banke prijave puni iznos osiguranja po jamstvu, što je Ramljak i znao ali su mu jamstva potrebna: 

'Da osnuje novi Agrokor, Agrokor 2 sa sjedištem u Nizozemskoj gdje će se trgovati po sasvim drugim pravilima. Njima jamstva trebaju da se ostvare drugi ciljevi. Tražimo njegovu smjenu, on se nije ponašao kako bi se trebao, on je trebao jamstva osporiti u cijelosti. Rekao je da dionice vrijede nula, što apsolutno nije točno. Razvidno je i da je plaćanjem raznim podizvođačima, novac išao na adrese koje su bliske Ramljaku, možemo nagađati da je to vraćanje usluge', rekao je Jeličić Purko tportalu. 

Dokument: "Sindicirani kredit Agrokoru"

'Ovaj ugovor je važan zato jer su jamstva nepravomoćno osporena i povjerenik ne može napraviti nagodbu kako je zamislio', rekao je Purko.

No osim Ramljaka, za ova ograničenja pri jamstvima su znale i banke te je nepoznato kako ih prihvatio Trgovački sud u Zagrebu obzirom na valjane odredbe Zakona o trgovačkim društvima. 

Manjski dioničari traže da Ramljak, ali i Borislav Škegro snose odgovornost za izjava da sada dionice Agrokorovih kompanija ne vrijede ništa. 

  • +3
Konferencija za medije Udruge manjinskih dioničara Agrokora Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

'Jučer smo bili svjedoci isplata Texo Managementu od 12 do 13 milijuna kuna na godinu. Uvijek je pitanje dobiva li se vrijednost za novac. Ja ne znam na što oni misle, jer je Ramljak potpisao da neće usporavati jamstva po roll-up kreditu, a ovdje vidimo da je on to bio dužan. Po izvješću Hanfe, sve hrvatske tvrtke za savjetovanje su lani imale prihod od 11 milijuna kuna. Kako je moguće da samo jedna zarađuje 13 milijuna kuna'.

'5600 dobavljača će zamijeniti svoje tražbine za uloge u vlasništvu. Tim ulozima će trgovati u Nizozemskoj, s prema Ramljaku, unaprijed poznatim kupcem. Je li cilj da Knighthead ostvari velike profite? Je li Ramljak dogovorao neke stvari s Knighteadom? Nije bilo nužno da hrvatski mirovinski fondovi izgube milijardu kunu! Nije bilo nužno da 3000 branitelja iz Belja izgube svoju imovinu. Neka svi zarade na ovom poslu, ako će to biti na boljitak Agrokora', istaknuo je Purko. 

'Udruga manjinskih dioničara napravila je plan nagodbe koji će biti prezentiran sljedeći tjedan. Članak 49. Zakona o izvanrednoj upravi kaže da će se učinci tog zakona provjeravati dvije godine nakon dana njegova završetka. Naš plan nagodbe će biti dokument za usporedbu s službenom nagodbom', zaključio je. 

  • +19
Konferencija za medije izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka i njegovih savjetnika na kojoj su predstavljeni planovi odrzivosti kompanija u sustavu Agrokora. Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas