ODLUKA DO KRAJA TJEDNA

Novca za neradni petak u proračunu nema

30.06.2009 u 18:39

Bionic
Reading

Do kraja idućeg tjedna trebala bi biti donesena odluka o tome hoće li država subvencionirati trošak skraćenja radnog tjedna za jedan radni dan ili će se od te mjere odustati, izjavio je ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec nakon današnjeg sastanka s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca i sindikalnih središnjica

Ako se odluči primjenjivati subvencija neradnog petka, rekao je Polančec, do konca idućeg tjedna trebalo bi odlučiti kolika bi bila razina te potpore. Pritom, kaže Polačec, treba poštivati pravila Europske unije o potporama, koje moraju biti nediskriminirajuće i horizontalne odnosno dostupne svim gospodarskim granama, ne bi se mogle primjenjivati za poduzetnike u teškoćama i morala bi ih odobriti Agencija za zaštitu tržišnoga natjecanja.

Prema projekcijama Ministarstva gospodarstva rađenim za 100.00 zaposlenih, od kojih bi 20 posto ostalo bez posla, provedba mjere subvencije neradnog petka za šest mjeseci državu bi stajala 360 milijuna kuna. A kada bi tih 20 posto zaposlenih otišlo na burzu, trošak bi bio 216 milijuna kuna. Međutim, kaže Polančec, računica se bitno mijenja ako se uključe i neuplaćeni doprinosi na plaće.

Polančec je istaknuo da trenutačno nema novca za provedbu subvencije skraćenog radnog tjedna, te da bi se novac morao osigurati preraspodjelom budžetskih sredstava, rebalansom proračuna, a kao jednu od mogućnosti financiranja spomenuo je i prodaju imovine.

Predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević rekla je da se prijedlog Saveza i Hrvatske udruge poslodavaca o subvenciranju neradnog petka odnosi na izvozno orijentirana industrijska poduzeća kojima su narudžbe smanjene ili stornirane.

Napomenula je da se to posebno odnosi na drvnu industriju, u kojoj je bez posla ostalo 4000 radnika, te na kemijsku industriju i industriju nemetala, gdje je bez posla u ovoj godini ostalo 5000 radnika. Najavila je da će Savez samostalnih sindikata i Hrvatska udruga poslodavaca istupiti iz Gospodarsko socijalnog vijeća ako se za 14 dana ne riješi pitanje subvencioniranja skraćenja radnog tjedna.

Na sastanku se raspravljalo i o Zakonu o radu, izvijestio je Polančec, pri čemu je glavna tema bio rad na određeno vrijeme. Ako bi sindikati odustali od zahtjeva oko rada na određeno vrijeme za Hrvatsku udrugu poslodavaca bi veći dio ostalih prijedloga sindikata bio prihvatljiv.

Također je dodao da je za Ministarstvo gospodarstva od 23 članka Zakona o radu, čije izmjene traže sindikati, 18 izmjena prihvatljivo, dok pet nije moguće prihvatiti zbog smjernica Europske unije. Predsjednica SSSH Ana Knežević kazala je da su sindikati spremni prosvjedovati na Markovu trgu zbog ne rješavanja pitanja uređivanja rada na određeno vrijeme.

Za sindikate je, kaže Knežević, među ostalim, sporan broj uzastopnih ugovora na određeno vrijeme. Naš prijedlog je, dodala je, najviše dva uzastopna ugovora na određeno vrijeme od po godinu dana, nakon čega bi radniku trebalo osigurati stalni radni odnos.