ISKORIŠTENA OPCIJA

Novartis preuzima Alcon za 39 milijardi dolara

04.01.2010 u 12:07

Bionic
Reading

Švicarski Novartis najavio je preuzimanje potpune kontrole nad međunarodnom oftalmološkom grupacijom Alcon za ukupno 39,3 milijarde dolara, s ciljem diversifikacije i udaljavanja svojeg poslovanja od lijekova na recept

Novartis je u ponedjeljak priopćio da će povećati svoj udjel u Alconu na 77 posto, odlučivši iskoristiti opciju kupnje dodatnog 52-postotnog udjela u toj kompaniji od najveće svjetske prehrambene grupacije Nestle za 28,1 milijardu dolara.

Svoj prvi 25-postotni udjel u Alconu Novartis je kupio od Nestlea 2008. u sklopu prvog dijela sporazuma koji je uključivao opciju kupnje dodatnog udjela od 52 posto u razdoblju od siječnja 2010. do srpnja 2011.

Dodatni 23-postotni udjel u Alconu Novartis planira kupiti od malih dioničara za dodatnih 11,2 milijarde dolara, priopćio je nadalje taj švicarski farmaceutski div, potvrdivši tako svoje preuzimanje potpune kontrole nad tom kompanijom.

Izvršni direktor Novartisa Daniel Vasella kazao je kako je uvjeren da će mali dioničari Alcona prihvatiti ponudu.

Novartis je nadalje priopćio kako očekuje zaključenje sporazuma u drugoj polovici godine.

Nestle je pak odvojeno priopćio da će mu taj sporazum omogućiti lansiranje novog dvogodišnjeg 10 milijardi švicarskih franaka (9,64 milijarde dolara) vrijednog programa otkupa dionica, nakon što ove godine završi postojeći 25 milijardi dolara vrijedan program.