POKRIVENI STARI DUGOVI

Novac od euroobveznica već potrošen

28.05.2009 u 09:40

Bionic
Reading

Hrvatska država plasirala je 750 milijuna eura obveznica na inozemnom tržištu uz cijenu (inicijalni prinos) od 6,5 posto. Potražnja je za 500 milijuna eura premašila planirani iznos, što se može ocijeniti uspješnim povratničkim nastupom Hrvatske na međunarodno tržište obveznica. Međutim, oni koji su očekivali da će novac prikupljen prodajom obveznica značajnije popraviti likividnost u zemlji prevarili su se, jer taj novac je već potrošen

Kako je za Poslovni dnevnik potvrdio jedan visokopozicionirani hrvatski bankar, sa 750 milijuna eura koji će se sliti po plaćanju obveznica domaće tržište i gospodarstvo zapravo uopće ne dobivaju svježu likvidnost. Taj iznos je zapravo već potrošen, jer država je od Zagrebačke banke (UniCredita) u fazi priprema obveznica za potrebe isplate mirovina uzela 250 milijuna eura tzv. mosnog kredita koji treba vratiti. Već potkraj lipnja na naplatu stižu samuraj obveznice u iznosu od 25 milijardi jena ili 200-250 milijuna eura.

Uza sve to, nije realno očekivati ni da će Hrvatska narodna banka beskonačno prolongirati swap aranžman koji je zbog financiranja tekućih rashoda države s bankama ugovorila početkom godine, i to u iznosu od 2,1 milijardu kuna ili oko 280 milijuna eura. Kad se sve te obveze zbroje, dolazi se upravo do iznosa za koji se država sad zadužuje.