DOZNAKE IZ INOZEMSTVA

Novac koji iseljenici šalju u Hrvatsku tri puta veći od stranih ulaganja, istražili smo kakva je situacija u susjedstvu

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 22.11.2021 18:32
  • Objavljeno 22.11.2021 u 18:33
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatska je pri samom vrhu članica Europske unije po novčanim transferima koji njenim građanima stižu iz inozemstva, a uglavnom je riječ o novčanim doznakama i darovima iseljenika svojim obiteljima

Prema procjenama Svjetske banke (SB), devizne doznake iseljenika i radnika na radu u inozemstvu ove godine zabilježit će snažan rast od 7,3 posto i doseći iznos od 589 milijardi dolara, nakon 1,7-postotnog pada u 2020. godini, kada je pandemija covida-19 gurnula svjetsko gospodarstvo u krizu.

Ključan je faktor snažnog ovogodišnjeg rasta doznaka čvrsta odluka iseljenika da pomognu svojim obiteljima u teškim vremenima, napominju u SB-a, a dodatnu potporu pružio je oporavak gospodarstva u SAD-u zahvaljujući proračunskoj podršci kompanijama i zapošljavanju.

Prema zadnjim podacima Eurostata, u Hrvatsku je od osobnih transfera iseljenika pristiglo 1,86 milijardi eura. Devizne doznake ostale su stabilne u prošloj godini, a u prvoj polovici ove godine dodatno su rasle, pokazuju podaci HNB-a.

U usporedbi s drugim tranzicijskim zemljama, Hrvatska je prema udjelu doznaka iz inozemstva u BDP-u i njihovom značenju za platnu bilancu u samom vrhu, uz nekoliko ex-Yu država.

Najviše novca od iseljenika prima Rumunjska - 3,4 milijarde eura, no kada se promatra po glavi stanovnika, na prvom mjestu je Kosovo s 480,6 eura. Slijedi Srbija s 451,8 eura po stanovniku, a Hrvatska je treća s 457,2 eura per capita.

Izvor: Eurostat

Izvor: Eurostat

Izvor: Eurostat / Autor: Neven Bučević/tportal.hr

Bosna i Hercegovina i Crna Gora također su u skupini zemalja s visokom razinom doznaka iz inozemstva.

Iseljenici iz ostalih tranzicijskih zemalja šalju znatno manje iznose u matične zemlje. Primjerice, u Mađarskoj doznake iz inozemstva iznose 46,2 eura po glavi stanovnika, što je deset puta manje nego u Hrvatskoj. U Sloveniji su devizne doznake još 'mršavije' te iznose tek 31,8 eura po stanovniku.

  • +4
  • +1

Kune

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Kada se osobnim transferima dodaju prihodi radnika iz inozemstva (prihodi pomoraca na stranim brodovima i radnika na naftnim platformama, osoba koje žive u pograničnom području, a rade u susjednoj zemlji te ostalih privremenih radnika u inozemstvu), ukupni transferi iz inozemstva u Hrvatsku penju se na 3,17 milijardi eura ili 5,7 posto BDP-a.

To je gotovo tri puta više od vrijednosti inozemnih stranih ulaganja u Hrvatsku, a koja su lani iznosila oko 1,15 milijardi eura.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!