JEFTINIJA DOSTAVA

Nova pravila za kupovinu putem interneta

Digital composite of businessman presenting app icons and laptop with cloud, Image: 187833066, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Digital composite of businessman presenting app icons and laptop with cloud, Image: 187833066, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Europski parlament uskoro bi trebao potvrditi nekoliko Uredbi kojima će se građanima jamčiti veća sigurnost online kupnje, a dostava paketa trebala bi biti jeftinija

Novim Uredbama o online kupnji Europska unija povećat će se transparentnost i sigurnost u online kupovini, što bi trebalo dovesti i do smanjenja cijene dostave paketa.

'Mi u manjim državama često imamo problema da nam je dostava puno skuplja nego u nekim većim državama članicama. Također, ima nelogičnosti na terenu. Recimo, dostava u jednom smjeru stoji 5 eura, a u istom smjeru, ali obrnuto - 30 eura', pojasnila je eurozastupnica Biljana Borzan, članica Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača u EU parlamentu, za Novu TV.

'Očekuje se snižavanje cijena, s obzirom da će konkurencija na razini Europe biti veća. I sigurno je da će rasti i kvaliteta tih usluga', ističe Marijan Bolarić iz HAKOM-a.

Ukida se i nešto što se zove geoblokiranje. Trgovac će vam biti dužan prodati proizvod u kojoj god da zemlji živite.

'Recimo, kupac iz Hrvatske krene kupovati online i tek u zadnjem koraku dobije informaciju - ne dostavljamo u Hrvatsku. Naš je cilj da vam se omogući da kupite online proizvod po istim uvjetima gdje god živjeli', ističe  eurozastupnica Borzan.

U Hrvatskoj oko 30 posto građana kupuje na internetu. Za usporedbu, u Velikoj Britaniji taj postotak penje se na 80 posto.

Najavljene promjene na snagu stupaju na ljeto.

'Krajnji cilj navedenih mjera je snižavanje cijena dostave paketa na području EU-a i povećanje opsega internetske trgovine. Najveća dobit za građane, uz povećanu sigurnost kupovine i niže cijene dostave paketa, očitovat će se kroz bitno smanjeno geoblokiranje pa će trgovci imati obvezu internetske prodaje svim potrošačima iz EU bez obzira u kojoj zemlji EU-a se nalaze.

Uz planirani rast e-trgovine, donošenje ovih pravila rezultirat će lakšom prekograničnom dostavom, boljom zaštitom potrošača te mogućnošću da svaki potrošač iz bilo kojeg dijela EU-a proizvode može naručivati i kupovati iz drugih članica po transparentnim uvjetima i cijenama', ističu iz HAKOM-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!