najavio ministar marić

Nova demografska mjera: 10.000 kuna neoporezive naknade zaposlenicama za novorođenče

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 30.12.2018 20:33
  • Objavljeno 30.12.2018 u 20:33
Zdravko Marić

Zdravko Marić

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Ministar financija Zdravko Marić predstavio je u nedjelju u Dnevniku Hrvatske televizije novu Vladinu 'demografsku mjeru' vezanu uz Pravilnik o porezu na dohodak, kojim se neoporezivi iznos naknade za novorođenče podiže na 10 tisuća kuna. "Mjera je stanoviti doprinos Vlade RH demografskoj obnovi", istaknuo je ministar Marić.

"Zaposlenici koja rodi", dodao je, "njen poslodavac ima mogućnost i pravo, isplatiti nagradu za novorođenče. Neoporezivi iznos su 3.362 kune. No mi taj iznos, s ovim novim Pravilnikom, dižemo za tri puta i iznosi 10.000 kuna", najavio je ministar financija u razgovoru za HTV.

Pravilnik će biti objavljen u srijedu, 2. siječnja 2019., stupa na snagu u četvrtak, 3. siječnja, a primjenjiv je od danas, dodao je.

  • +26
  • +23

Zdravko Marić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

 Osvrnuvši se na godinu koja je na izmaku ministar financija Marić rekao je kako je zadovoljan nastavkom trenda smanjivanja javnog duga, koji je u tri godine smanjen za 10 postotnih bodova. Očekuje da će ove godine ukupne kamate pasti ispod 9 milijardi kuna. Primjerice, podsjetio je, u 2015. godini bile su 12 milijardi kuna.

 "Od 2015. smanjili smo troškove kamata za više od četvrtine. Plaćamo niže kamate. Posebno sam zadovoljan onim što smo napravili za autoceste i ceste. Za više od trećinu smanjili smo njihove kamate - više od 400 milijuna kuna", rekao je ministar Marić, istaknuvši da one ostaju u "hrvatskim rukama".

 Osvrnuvši se na dugove u zdravstvu rekao je da preraspodjela novca u Ministarstvu zdravstva ne može biti rješenje problema.

 "Zadovoljan sam da smo uspjeli smanjiti rokove plaćanja, pogotovo državnih, na godinu dana. Volio bih vidjeti jesu li se ti smanjeni rokovi plaćanja reflektirali na smanjenoj cijeni u nabavi lijekova", kazao je Marić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!