Martina dalić:

'Demografija je najveći problem, ali ne treba žaliti što migranti neće u Hrvatsku'

17.01.2018 u 09:53

Bionic
Reading

'Država Todoriću nije uzela ništa, on je i dalje vlasnik Agrokora, ali i vlasnik Agrokorovih dugova, dugova koje vjerovnici i dalje žele naplatiti. Vlasništvo je medalja s dvije strane, znači vlasništvo nad imovinom, ali i vlasništvo nad dugovima. Da je Todorić raspolagao novcem kojim bi redovito plaćao dugove, problem bi bio odavno riješen', kaže Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva.

Međutim, dodaje Dalić u intervjuu Globusu nakon što je doveo Agrokor do toga da ne može servisirati svoje obveze i nakon što je sam zatražio pokretanje izvanredne uprave nije mi poznato da je i na koji način nudio vjerovnicima povrat duga čiji prijavljeni iznos doseže više od 57 milijardi kuna.

Na pitanje hoće li država biti izložena riziku ako se, nakon nagodbe, Agrokor opet nađe u rukama jednog jakog čovjeka ili jedne jake kompanije ministrica odgovara:

'Očekujem da se u samu nagodbu ugrade mehanizmi koji će spriječiti ponavljanje ovako velikog sistemskog rizika, neovisno o strukturi vlasništva. Naravno, za svako gospodarstvo, ne samo za ovakvo malo kao što je hrvatsko, velike tvrtke s jedne strane nose velike gospodarske efekte, jer teško je generirati gospodarski rast bez velikih tvrtki, a s druge strane poteškoće velikih tvrtki nose i velike rizike. Gospodarstvo ne može bez velikih tvrtki, nije veličina sama po sebi problem, ali je važno da imaju djelotvoran sustav korporativnog upravljanja'.

Kad je riječ o sudbini Agrokorovih radnika i strahovima da će tisuće njih ostati bez radnog mjesta, ministrica iznosi procjenu koja potpuno odudara od pesimističnih predviđanja:

'Savjetnici za restrukturiranje u Agrokoru koji su napravili detaljne analize i priredili plan održivosti poslovanja za sljedećih pet godina nisu detektirali višak radne snage. Upravo suprotno, Agrokorove kompanije i tijekom izvanredne uprave imaju potrebu za zapošljavanjem.'

Potpredsjednica Vlade smatra da Hrvatska ima snage za veliki reformski zaokret, ali najveću zapreku vidi u nedostatku društvenog povjerenja te u populističkim opstrukcijama. Upitana hoće li kineski investitor dovesti svoje radnike na gradilište Pelješkog mosta, Dalić je rekla kako u ovom slučaju, izvođač planira koristiti 30 posto podizvođača, dok će 70 posto radova obaviti sa svojim ljudima. 

  • +55
Sva lica Martine Dalić Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Upitana smatra li poražavajućim činjenicu da gotovo nitko od migranata koji dolaze u EU ne želi ostati u Hrvatskoj, Dalić odgovara kako taj primjer nije najbolji. 

'Ne treba žaliti što se migrantski val nije zaustavio u Hrvatskoj. Međutim, demografski problem je sigurno najveći dugoročni problem koji Hrvatska ima. Taj problem mora se adresirati iz više kutova', zaključila je.