basnoslovni iznosi

Norveška zadovoljno trlja ruke: U 2022. uprihodili peterostruko više od prodaje nafte i plina

14.03.2023 u 17:14

Bionic
Reading

Norveška je u 'iznimnoj' 2022. godini utržila pet puta više od prodaje nafte i plina zahvaljujući rekordno visokim cijenama, izvijestila je u utorak državna tvrtka Petoro.

Petoro je u državnu blagajnu uplatio 528 milijardi norveških kruna (46,6 mlrd eura), više nego pet puta više nego u "normalnoj" godini, stoji u izvješću. Prihod je veći za 342 milijarde kruna nego u 2021. zato što se ruski izvoz smanjio a Norveška je povećala udio u opskrbi Europe plinom na 30 posto.

„Sigurna i stabilna opskrba Europe plinom važnija je nego ikada, a Norveška ju jamči kao predvidljiv i dugoročan dobavljač”, rekla je izvršna direktorica Petoroa Kristin Kragseth. "Cijene energije rekordno su visoke zbog rata u Ukrajini koji će još dosta dugo bacati sjenu na geopolitički scenarij", stoji u izvješću.

Proizvodnja plina porasla je sedam posto, na 109 milijuna prostornih metara, a prosječna realizirana cijena više je nego udvostručena, na 11,95 norveških kruna po prostornom metru. U idućih četiri do pet godina proizvodnja plina trebala bi se zadržati na razini iz 2022., napominje Petoro.

Prosječna realizirana cijena nafte porasla je lani za 48,6 posto, na 104 dolara po barelu. Država ima velike udjele u naftnim i plinskim poljima u norveškom kontinentalnom pojasu, te u cjevovodima i imovini na kopnu, kojima Petoro upravlja udjelima, uplaćujući višak prihoda u državni mirovinski fond.