šestan-busch iz preloga

Njihove protubalističke kacige nose diljem svijeta; sada razvijaju zaštitnu masku koja ne štiti samo od korone, nego svih bioloških ugroza

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 24.07.2020 20:19
  • Objavljeno 24.07.2020 u 20:19
Šestan-Busch

Šestan-Busch

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Njihovu zaštitnu opremu nose hrvatski policajci, vojska, kao i pripadnici NATO misija diljem svijeta. Šestan-Busch, svjetski poznati proizvođač protubalističkih zaštitnih kaciga iz Preloga posljednjih se godina okreće i prema tržištu civilne zaštite. Razvijaju novu polietilensku kacigu, a osim toga razvili su prototip zaštitne maske koja će štititi građane od koronavirusa ali i od svih ostalih bioloških ugroza

Razvijaju novu polietilensku kacigu, a osim toga razvili su prototip zaštitne maske koja će štititi građane od koronavirusa ali i od svih ostalih bioloških ugroza. Inženjeri su primjenom nanotehnologije razvili prototip maske koja daje potpunu biološku, radiološku i kemijsku zaštitu.

'Ne može doći do prodora virusa i bakterija u dišni sustav korisnika. I ono što je najvažnije - korisnik ako je slučajno zaražen, ne može zaraziti svoju okolinu', kaže tehnički direktor tvrtke Šestan-Busch Božo Bujanić.

Mislili su i na korisnike s respiratornim problemima, dodaje. Maske imaju priključak na respirator, dovod kisika tako da je kod premještanja pacijent cijelo vrijeme s maskom.

Ideja je napraviti obiteljski paket kako bi građani svih dobi imali kvalitetnu višenamjensku masku. Ona će, najavljuje Bujanić - biti napravljena od termoplastičnog materijala. Imat će jako malu masu, oko 80 grama s filterima.

Jer temelji ove tvrtke su - zaštita i sigurnost građana, stoga je bilo logično usmjeriti se na civilni sektor, dodaje.

Posljednjih mjeseci razvijaju i zaštitne kacige. Prosječna kaciga teži oko 1100 grama, međutim ove nove polietilenske težit će i do 30 posto manje. Do kraja godine u proizvodnju odlazi 2000 komada. Kacige će najprije testirati hrvatska vojska i policija, a zatim idu i na svjetsko tržište.

'Nama je vrlo bitno da imamo konstantnu institucionalnu podršku u našem razvoju što i imamo, jer jako dobro surađujemo s ministarstvom obrane i unutarnjih poslova u razvoju i plasmanu proizvoda to je ta ulazna, prva referenca, a na temelju čega kasnije baziramo naši daljni izvoz', kaže direktor za strateški razvoj i provedbu projekata Goran Basarac.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!