GOSPODARSKI FORUM

Njemački investitori požalili se Grčiću na birokraciju

02.10.2014 u 09:16

Bionic
Reading

Hrvatski ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić izrazio je zadovoljstvo Njemačko-hrvatskim investicijskim forumom koji je u srijedu navečer završen u Berlinu

'Mislim da smo danas uspjeli Nijemcima predstaviti sve one dobre strane koja Hrvatska može ponuditi ulagačima, a to su dobar položaj Hrvatske blizu najvećih tržišta, relativno dobro obrazovana radna snaga te dobra razvijenost infrastrukture. Sve su to elementi koji mogu utjecati na konkurentnost Hrvatske u usporedbi s ostalim konkurentima unutar Europske unije', rekao je Grčić.

No kao najvažniji čimbenik u procesu privlačenja više ulagača je, kako je naglasio Grčić, izgradnja povjerenja.

'Mi želimo stabilizirati i politički i ekonomski sustav Hrvatske kako bi povjerenje ulagača u idućem razdoblju bilo veće jer je povjerenje nešto što motivira investitore', rekao je Grčić.

On je istaknuo i poreznu politiku kao jedan od elemenata koji utječe na obim investicija.

'Podizanja poreza na poduzetništvo u nastupajućem razdoblju neće biti i to mogu posebno garantirati za mandat ove vlade. Predvidivost i stabilnost poreznog sustava se uvijek ističe kao jedan od faktora ukupne stabilnosti i na tome zaista želimo inzistirati', zaključio je hrvatski ministar.

Eckhard Cordes, predsjednik uprave Odbora njemačkog gospodarstva za istočnu Europu, utjecajne organizacije koja zastupa interese njemačkih poduzetnika na istoku Europe, iznio je mišljenja kako Hrvatsku, kad su u pitanju investicije, ne treba ograničavati samo na turizam.

'Čuli smo danas da Hrvatska želi privući i ulagače u industrijski sektor, u proizvodnju. Mislim da tu ima puno potencijala ako se taj naum hrvatske vlade bude ustrajno provodio', rekao je Cordes.

On je istaknuo kako Hrvatska ima gospodarske elemente koji bi privukli ulagače ali da je ono što ulagačima također treba povjerenje i pouzdanost.

'Ono što mi promatramo posljednjih godina i u što smo se uvjerili i danas ide u ispravnom smjeru i ako će se Hrvatska i dalje razvijati na taj način, tj. ako to bude činila i svaka sljedeća vlada, tada će Hrvatska postati atraktivnim cilj za investitore', zaključio je Cordes.

On je današnji forum ocijenio vrlo uspješnim po budućnost investicija u Hrvatsku.

'Ono što smo danas čuli ima čvrstu strukturu. Mi smo u situaciji u kojoj više ne moramo govoriti ‚Stvorite nešto atraktivno' nego mi sad već imamo nešto atraktivno na papiru. I to bi moglo funkcionirati ako se nastavi u tom smjeru', zaključio je Cordes.

On je međutim istaknuo birokraciju kao jedan od najčešćih pritužbi ulagača koji su u Hrvatskoj stekli loša iskustva.

'Mi kao ulagači trebamo transparentu birokraciju, pouzdano političko okružje. Tu dosad nije sve išlo kako smo to priželjkivali. No ja sam uvjeren da će se stvari poboljšati', rekao je Cordes.

Šef utjecajnog Odbora je također istaknuo hrvatsku ulogu u odnosu na ostale zemlje u regiji zapadnog Balkana.

'Hrvatska je u prednosti jer je već članica Europske unije. I mislim da bi i Hrvatska na sebe trebala gledati kao na dio regije, jer jedna regija kao cjelina je atraktivnije tržište od samo jedne zemlje', zaključio je Cordes.

Jednodnevni Njemačko-hrvatski investicijski forum održan je u organizaciji Republike Hrvatske, Odbora njemačkog gospodarstva za istočnu Europu te Deutsche Bank.